Vonatot foglaltak a nyaralók a Balatonon

2004.07.27. 17:50
Megszüntetné a gyermekek részére az állóhelyes vasúti közlekedést, és visszafizettetné a MÁV-val a vonatjegy árát a szülőknek a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, ha a vasúttársaság nem tud ülőhelyet biztosítani. A gazdasági miniszternek és a MÁV vezetőjének írt levelükben felhívják a figyelmet, hogy a hétvégén egyszerűen nem jutottak fel az emberek a vonatokra.
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a gazdasági miniszternek és a MÁV Rt. vezérigazgatójának írt levelében azt javasolják, hogy a vasúton szüntessék meg a gyerekeknél a balesetveszélyes állóhelyes utazást, mielőtt a gyerekeket nagyobb baj éri. Szerintük a vállalatnak vissza kellene fizetnie a 14 éven aluli gyerekkel utazó szülőknek a vonatjegy árát, ha a vasúttársaság nem tud ülőhelyet biztosítani. Vagy ha mást nem, legalább adjon ki kedvezményes jegyeket az állóhelyre a MÁV, amennyiben nem tudja garantálni az ülőhelyeket.

Keszei Sándor elnök elmondta, hogy vasárnap a szülők tüntettek a balatonszemesi vasútállomáson, mert már a negyedik vonatra sem tudtak felszállni a zsúfoltság miatt, miközben üres vagonok is voltak a szerelvényen. Az elnök elmondta, hogy a szülői kényszer hatására a kalauz kinyitotta a lefoglalt kocsikat. Az egyesület szeretné elérni, hogy hasonló helyzet ne alakulhasson ki a MÁV vonalain.

A MÁV Rt. arról tájékoztatott, hogy az állóhely megszüntetése a zsúfoltságot tovább növelné. A nyári menetrendben a Balaton környékén a kényelmesebb közlekedés érdekében több kocsit állítottak forgalomba. A vasárnapi zsúfoltságot az is okozhatta, hogy a Balaton környékén országos diáktalálkozót rendeztek, ami különleges helyzetet eredményezett a forgalom növekedésében.