Pszichológusokkal szűrné ki a Vatikán az éretleneket

2008.10.30. 13:57
A Vatikán fontolóra veszi pszichológusok alkalmazását szeminaristáknál, hogy még azelőtt kiszűrjék a súlyos pszichikai zavarokat, mielőtt pappá szentelnék őket.

A Vatikán csütörtökön először hozta nyilvánosságra azt az elképzelést, hogy pszichológusokat alkalmaz annak megállapítására, hogy a szeminaristák alkalmasak-e a papi hivatásra és hogy eltávolítsák azokat, akik súlyos éretlenségről tesznek tanúságot mindenekelőtt szexuális orientációjukban.

A katolikus oktatás kongregációja hat éven át készítette elő az erről szóló dokumentumot, amely az "Orientációk a pszichológia alkalmazására, a papnövendékek felvételében és képzésében" címet viseli. A dokumentum, amelyet már hivatalosan jóváhagyott XVI. Benedek pápa, emlékeztet arra, hogy "nem ritkák az elhivatottság megítélésében való tévedések", és hogy "túlságosan sok, gyakran patologikussá váló pszichikai alkalmatlanság csak a pappá szentelés után kerül felszínre." Éppen ezért a Szentszék azt várja a pszichológusoktól, hogy diagnosztizálhatják ezeket a pszichikai zavarokat.

Éretlenek

A Vatikán a súlyos éretlenség kategóriájába sorolja az erős érzelmi kötődéseket, a jellem túlzott merevségét, a bizonytalan szexuális identitást és az erős gyökerű homoszexuális tendenciákat. De akadály lehet a pappá szentelésben az is, ha valakiről kiderül: nehezére esne eleget tennie az önmegtartóztatás, a cölibátus követelményeinek.

Vatikáni illetékesek a sajtó előtt hangsúlyozták: a pszichológiai tesztek nem lennének kötelezőek, hanem minden esetet külön vizsgálnának meg, ha a szemináriumok rektorai biztosak akarnak lenni abban, hogy a növendékek alkalmasak a papi hivatásra. A római katolikus egyházat több országban megrázták az utóbbi években a különböző szexuális jellegű botrányok. 2004 augusztusában például Ausztriában be kellett zárni egy szemináriumot, amely melegek találkozóhelyévé vált. Ugyancsak számos országban derült fény a közelmúltban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig papok pedofil bűncselekményeire.