Tízszer verték át, mert magyarnak hitték

2006.07.05. 16:27
Egy napig magyar turistának adta ki magát a Vecernji List munkatársa, akit megleptek saját honfitársai.

Egy nap alatt tízszer is becsaptak egy magát magyar turistának kiadó újságírót Közép-Dalmáciában, jelentette a Vecernji List című zágrábi napilap szerdán. A magyarul is beszélő újságíró több kollégájával beszámolót írt a lapba, amiből kiderült: Biogradban egy nap alatt tízszer ejtették át őket, mint külföldi turistákat, de csak "apró" dolgokban.

Mint egy németnek Magyarországon

A tudósítók példaként felhozták az egész napos hajókirándulás árát a Kornati szigetekre. A hajótulajdonosok úgy hirdetik, hogy 200-220 kunáért (mintegy 8500 forint) elviszik a kirándulót Telascicába, de a nemzeti parki belépőért még 40 kunát fölszámolnak. Amikor az újságírók rossz angolsággal megkérdezték, miért van a jegyre nyomtatva, hogy Kornati Nemzeti Park, tétován azt a választ kapták, hogy Telascica is ott van a Dugi Otokon (Hosszú sziget) és az is a Kornati nemzeti parkhoz tartozik.

A jegymizéria után az álturisták betértek az Európa nevű étterembe. Vacsorázni akartak, a pincér nem hozott étlapot, szereztek egyet maguknak, kérték, hogy a számla végösszegét a pincér közölje euróban is, de nem tudta, helyette kiabált kolléganőjének: " Ane, hány euró 100 kuna?" (13,8 euró) Ők kimentek a teraszra és 10 percen át vártak a válaszra.

Miért Horvátország?

Az álmagyarok később a parton az emléktárgyakat nézegették. Amikor az eladók meghallották, hogy külföldiek közelítenek, sorba kínálgatták portékáikat, amelyeknek semmi köze nem volt se az Adriához, se Horvátországhoz: plasztik figurák, gipsz szentek, törölközők, napszemüvegek, műanyag cápafog, mindegyiken a felirat "Made in China."

Biograd tengerparti sétányán mindössze egy olyan boltocskát találtak, amelyben volt igazi horvát szuvenír, mint a travarica (dalmát fűszernövényes pálinka), kagyló és korall karkötő, de szimpatikus eladónő egy árva szót sem tudott angolul. Az árakat a tengerparton kunában adják meg, de az eladók az átváltásnál saját árfolyamot alkalmaznak. Biogradon 100 euróért, ami hivatalosan 725 kuna, alig 700-at adnak.

A "magyar turista" a barátaival végül beült egy kávéra, a zamatos fekete mellett a pincér is udvarias volt, de ő is becsapta őket - írták beszámolójukban a Vecernji List című horvát napilap újságírói.