Hazahozták a Vertical Invest igazgatóját

2003.11.11. 21:06
Hazahozták kedden Bécsből Klivinyi Zoltánt, a Vertical Invest ügyvezetőjét, a már megszűnt Esti Hírlap volt kiadóját, aki ellen tőkebefektetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség. Az ingatlanszövetkezet tagjainak betéteire magas hozamot ígérve az év elejétől gyűjtötte a pénzt a Vertical-Invest. A beígért beruházások azonban csak papíron léteztek. A kár összege elérheti a hárommilliárd forintot.
A Vertical-Invest-ügy gyanúsítottját szeptember elején a schwechati repülőtéren vették őrizetbe, miután Ausztriából ismét Washingtonba akart távozni. A gyanúsítottat nemzetközi elfogatóparancs alapján helyezte kiadatási letartóztatásba az osztrák korneuburgi tartományi bíróság.

Már ki is hallgatták

Klivinyi Zoltánt az osztrák hatóságok átadták Hegyeshalomnál a BRFK XI. kerületi rendőrkapitányság munkatársainak, és a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálat munkatársainak kíséretében Budapestre szállították.

Klivinyi Zoltánt őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták. Klivinyi Zoltán előzetes letartóztatását indítványozza az ellene eljárást folytató XI. kerületi rendőrkapitányság - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Az előzetes letartóztatáshoz bírósági döntés szükséges, ha ez 72 órán belül nem születik meg, a Vertical Invest őrizetbe vett ügyvezetőjét a rendőrségnek szabadon kell engednie - tette hozzá Kormos Endre. ki.

Ragyogó beruházások, papíron

Klivinyi Zoltánt a XI. kerületi rendőrség gazdaságvédelmi alosztálya a Vertical Invest szövetkezetnél eltűnt milliárdok ügyében hallgatta ki. A szövetkezet tagjainak betéteire magas hozamot ígérve az év elejétől gyűjtötte a pénzt a Vertical Invest. A beígért beruházások - luxusszálloda, apartmanház, lakópark - azonban csak papíron és az interneten léteztek. A kár összege becslések szerint elérheti a hárommilliárd forintot. A rendőrség kezdeményezte a Vertical Invest ingó és ingatlan vagyonának zár alá vételét.

A fővárosi XI. kerületi rendőrkapitányság csalással, tőkebefektetési csalással és sikkasztással meggyanúsította Svecz Szabinát,a Vertical Invest cégjegyzésre jogosult vezetőjét is. Svecz Szabina egyébként az ugyancsak a Klivinyi érdekeltségi körébe tartozó Penthouse magazin támogatásával (is) megrendezett Miss Hungary nemzeti szépségverseny tavalyi második helyezettje.

Nem a Vertical Invest az egyetlen

A Vertical Invest nem az egyetlen olyan szövetkezet, amely a rendőrség "látókörébe" került. A Duna-Profit Ingatlanszövetkezet esetében már megtörtént a vádemelés a cég korábbi elnöke és néhány, vele kapcsolatban lévő személy ügyében. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csalással, pénzmosással, magán- és közokirat-hamisítással vádolja őket, s az ügyészségi kimutatások szerint a Duna Profit kisbefektetőinek kára 1,1 milliárd forintra rúg.

A Győri Városi Rendőr-főkapitányság április elején kezdett nyomozást a KPHM Ingatlanfejlesztési Szövetkezet ügyében, többek között jogosulatlan pénzintézeti tevékenység gyanúja miatt.