Iskolai vesszőzés miatt nyomoz a rendőrség

2006.04.21. 10:22
Egy diáklány feljelentése alapján iskolai kegyetlenkedés miatt nyomoz a fonyódi rendőrség. A tinédzser azt állítja: osztálytársai lehúzták a bugyiját és megvesszőzték a balatonboglári kertészeti középiskola gyakorlókertjében.

Mogyorófa vesszőkkel ütötték társai és lehúzták a bugyiját is, áll egy 16 éves lány feljelentésében. Az eset a lány vallomása szerint még a tavaszi szünet előtt történt a balatonboglári Mathiász János Középiskola gyakorlókertjében, a tanárok távollétében. A Somogyi Hírlap csütörtöki cikke szerint a lányra kilencen támadtak rá és bántalmazták, ráadásul a verést mobiltelefonnal le is fényképezték. (Hasonló eset történt nemrégiben Debrecenben, ahol megvertek és megrugdostak egy diákot osztálytársai, akik a verésről egy mobiltelefon kamerájával felvételt is készítettek.)


Az iskola gyakorlókertje (forrás: www.mathiasz.sulinet.hu)

A lány szüleinek és a rendőrségnek azt mondta, hogy a szünetben társai frissen metszett méteres mogyoróvesszőkkel kezdték verni, majd lerángatták ruháját és úgy ütötték. A szülők szerint arra akarták kényszeríteni, hogy fogja meg két fiú nemi szervét, de mivel erre nem volt hajlandó, tovább vesszőzték. A lányt végül megfenyegették, ezért nem szólt rögtön a tanárnak. Az eset után orvoshoz fordultak a szülők, a látlelet bevérzésekről, karcolt, pontszerű, szúrt sebekről, zúzódásokról szól.

Aljas indok

A fonyódi rendőrség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt nyomoz, mondta el az Indexnek Nyers József rendőrőrnagy, a fonyódi kapitányság vizsgálati alosztályának vezetője. Az ügynek egyelőre még nincs gyanúsítottja, az ellentmondásos vallomások tisztázása még hátravan. A történtekben részt vevő, vagy tanúként jelen lévő 16-17 éves diákok - lányok, fiúk vegyesen - verzióit kell összevetni, hogy tisztázódjon: kik vettek részt a verésben, történt-e szeméremsértés, és hogy egyáltalán "meddig fajultak el az események", mondta el Nyers József.

Szerettük volna megkérdezni az iskola illetékeseit a történtekről, de mivel még tart a tavaszi szünet, nem sikerült beszélni sem az igazgatóval, sem a tanárokkal. Az iskola titkára szerint az igazgató külföldön van, így semmiképp nem elérhető.

Körte János, a középiskola igazgatója a Somogyi Hírlapnak úgy fogalmazott, hogy felelősségre vonta a tanárt és egyenként hallgatta meg az érintett diákokat. Az osztálytársak állítják, hogy a lányt csak egyszer ütötték meg, és csak azért, mert szidta egyik társuk édesanyját; a többi sérülést szerintük az okozta, hogy a lány belevetette magát a vesszőkötegbe.