Nem verték nagyDobsonra

2006.08.22. 16:24
2006. augusztus 20-án, 21 órakor, az ünnepi tűzijáték kezdetén szupercellás zivatarrendszer - azaz orkánerejű szeleket generáló alacsonynyomású gócokkal tarkított frontzóna - érte el Budapestet. A jégesővel, zivatarral érkező vihar szeleinek sebessége a fővárosban elérte 123 km/órát. A tűzijátékot néző 1-1,5 millió ember pánikba esett és menekülni kezdett, a káoszban 4-en meghaltak, 300-an megsebesültek. Két sérült állapota életveszélyes, több tucat sérült állapota súlyos. Bár sokan tudtak az érkező viharról és többen is leállíthatták volna a tűzijátékot, a kormányzati vizsgálat végül három felelőst talált. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletesét és a riasztásokat kiadó, de azok fogadásáról meg nem győződő meteorológust, valamint a MEH a rendezvényért felelős osztályvezetőjét. Összeállításunkban időrendi sorrendben mutatjuk be az augusztus 20-i eseményeket.

2006. auguszts 20., 09:42:03 Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) napi előrejelzésében vasárnap estétől viharok lehetőségére figyelmeztet, igaz, a 60-90 km/órás szelekkel támadó ítéletidőt hétfőre valószínűsíti

16:00-17:00 A tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség figyelmeztető sms-eket küld VIP-vendégeinek. Az üzenetet csak azok a vendégek nem kapják meg, akiknek a telefonszáma nem szerepelt a vendéglistán - ilyen például Dávid Ibolya, az MDF elnökasszonya. Az üzenetben zivatarra, jégesőre figyelmeztetik a vendégeket.

17:31:02 A radarképek alapján az OMSZ változtat reggeli előrejelzésén. Ügyeletese, Csonka Tamás piros fokozatú riasztást ad ki a nyugat-dunántúli régióra. A piros fokozat a legmagasabb, a riasztás nagy esőket és 90 km/órás sebességet meghaladó, orkánerejű szeleket jósol.


A képeken jelzett időhöz képest a magyarországi idő +2 óra

18:23:27 A frontrendszer 60-80 km/órás sebességgel kelet felé tart, az OMSZ ügyeletese piros riasztást ad ki a közép-dunántúli régióra. Előrejelzésében 90 km/órás sebességet meghaladó széllökéseket, felhőszakadást és jégesőt jósol. A radarképekkel összevetve egyre egyértelműbb, hogy a vihar Budapestet is elérheti. Riasztást azonban csak az eseményt megelőző 1-3 órában adnak, amikor már biztossá válik az előrejelzés.

18:30 körül A TV2 Tények című hírműsorának elején körkapcsolást adnak a tűzíjáték előkészületeiről. Bevezetőjében Pachman Péter már említi, hogy estére várhatóan hidegfront éri el Budapestet, de megfogalmazása szerint "egyáltalán nem biztos, hogy ez befolyásolja a tűzijátékot". Fejes Edina később úgy pontosítja az előrejelzést, hogy "valószínűleg heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső, felhőszakadás kísérhet. De hogy hol és, és pontosan mikor, ezt azért még nem tudja a meterorológia megmondani". A hírműsor helyszíni tudósítója, Gundel Takács Gábor jelentése szerint Budapesttől "elég messzire, észak-északnyugatra lehet látni felhőket". Onyutha Judit, a TV2 meteorológusa a tűzijáték végére jósólja az esőt. Tanácsa szerint "érdemes esernyőt és esetleg kardigánt is magukkal vinni, ha készülnek erre a programra".

18:41:07 Az OMSZ figyelmeztető előrejelzést ad ki hétfő éjfélig, amiben módosítja reggeli általános előrejelzését. Általánosságban említik az ország felett átvonuló hidegfront mentén kialakuló, orkánerejű szelekkel kísért zivatarzónát, jelezve, hogy a legnagyobb 70-100 km/órás széllökések a Dunántúl északi részén és az északi országrészben valószínűek.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztórendszerének helysége

19:39:59 A front vonulásával párhuzamosan az OMSZ ügyeletese piros riasztást ad ki a közép-magyarországi régióra - azaz Budapestre és környékére. A riasztás szerint "nyugat felől viharos (60-85 km/órás) széllel kísért zivatarok érik el a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/óra körüli vagy azt meghaladó széllökés, felhőszakadás, néhol jégeső kísérhet". Az ügyeletes a 2006. február 1-től hatályos riasztási rend értelmében jár el, bár főnöke, Dunkel Zoltán hétfői nyilatkozata alapján "kis bátorsággal" konkrétabb, Budapestre vonatkozó riasztást is kiadhatott volna. A zivatarrendszer ekkor Veszprém magasságában van. A riasztást az OMSZ honlapján is közzé teszi.

Ki kit riaszt?

Az OMSZ riasztásait emailen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) küldi, az OMSZ elnöke szerint összhangban a február 1-től hatályos riasztási renddel. Az emailek fogadásáról visszaigazolást kérnek, de nem kapnak. Az OKF-ben nem olvassák el a figyelmeztetéseket. Az OMSZ ennek ellenére nem ismétli meg a riasztásokat. Sándor Valéria, az OMSZ riasztási osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az eredeti riasztásokat a kormányzat zárt rendszerében, a Marathonon küldték el az OKF-nek. A rendszer működött, de biztos, ami biztos, elküldték normál emailben is, erről sem kaptak hibaüzenetet, úgyhogy az is elért a címzetthez. Ezek alapján nem gondolták, hogy más módon is figyelmeztetni kellene, bár a reggeli előrejelzésüket faxon is átküldték.

Másnap a katasztrófavédelem szóvivője Dobson Tibor előbb arra hivatkozik, hogy nem is kaptak figyelmeztetést, később ezt úgy módosítja, hogy a figyelmeztetés - amit a vihar után olvastak - "nem volt elég konkrét", illetve szót sem ejtett Budapestről. Az érvényes riasztási rend szerint az OMSZ-nek régiókra - nem pedig városokra - kell kiadni a riasztást. Dobson azt is kifogásolta, hogy telefonon nem figyelmeztették őket - bár ezt az előírások szerint nem is kell megtennie az OMSZ-nek. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke hétfőn úgy fogalmazott, hogy a jövőben "az email és a fax korában elképzelhető, hogy telefonhoz nyúlunk".

A 2006. február 1-től érvényes riasztási rend alapján a riasztás főiránya az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, azaz az OMSZ a riasztást az OKF-nek küldi el, az előírások szerint emailen. Ha az email nem működik, faxon és telefonon is lehet riasztani. A riasztást az OKF adja tovább a megyei - illetve az augusztus 20-i vihar esetén a budapesti - katasztrófavédelmi igazgatóságoknak, a helyi Polgári Védelemnek és az önkormányzatoknak. A riasztási rendszert vízkár esetére dolgozták ki, az OMSZ riasztásai egyrészt nagy mennyiségű csapadékról, másrészt viharos szélről szóltak. A vízkár veszélye esetén az OKF-nek az Országos Műszaki Irányítótörzset (OMIT) is értesítenie kell, ami aztán riasztja a regionális vízügyi igazgatóságokat, amik továbbadják a riasztást az önkormányzatoknak, magyarázta el kérdésünkre a rendszert az azt kidolgozó Közlekedési és Vízügyi Minisztérium illetékese.

Meteorológus forrásaink szerint a riasztási rendszer hatályba lépése után az OMSZ tanfolyamot szervezett a katasztrófavédelmiseknek a meteorológiai riasztások értelmezéséről, ám azon kizárólag a Nógrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai képviseltették magukat.

19:54 körül Az MTV Híradója végén az időjárás-jelentésben megerősödő szeleket említ Visy Károly meteorológus, igaz, csak az ország felett átvonuló hidegfront jeleként. Mint mondta, az éjszaka folyamán záporok, zivatarok lehetnek, de egyetlen települést sem említett meg veszélyeztetettként. Az augusztus 20-i időjárás-jelentés letölthető az MTV honlapjáról.


Másnap már a a felborult csónakot keresik
20:05 körül Szemtanúk beszámolója szerint a vízirendészet elkezdi figyelmeztetni a Dunán gyülekező hajók kapitányait a várható viharról. Ezt Schön Péter, a BRFK kommunikációs igazgatója hétfőn nem tudja megerősíteni, állítása szerint a rendőrség csak "percekkel a vihar előtt" értesült a közelgő veszélyről.

20:12 A Petőfi Rádiót hallgatók értesítik, hogy Fehérvár térségében hatalmas felhőszakadás és erős szél van. Megkeresésükre Molnár László meteorológus megerősíti, hogy erős hidegfront vonul át az országon, a front vonalában zivatarlánccal és 70-80 km/órás széllökésekkel. Mint mondta, a front "több mint valószínű, hogy negatívan fogja befolyásolni" a tűzijátékot, mivel várhatóan pont 21 órakor éri el Budát.


A közelgő vihar
20:40 körül a balatoni vízirendészet figyelmezteti a BRFK-t hogy hatalmas vihar söpört végig a tavon, ami a jelek szerint Budapest felé tart. Néhány perccel később Székesfehérvárról - ahol az ítéletidő miatt le is fújják a tűzijátékot - is hasonló figyelmeztetés fut be a budapesti rendőrséghez. A BRFK a figyelmeztetések hatására lép kapcsolatba az OMSZ-szel, ahol közlik: hamarosan orkánerejű szél és felhőszakadás várható Budapesten. A BRFK-nak négy-öt perccel a vihar előtt már csak az állomány riasztására és teljes mozgósításra marad ideje. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány keddi nyilatkozata szerint 20:46-kor, amikor az OMSZ is megerősítette a vidékről érkező híreket, riasztották a szervező Nexus Reklámügynökséget.

20:57 Az első villámok a Duna felett

21:00 Kialszanak a fények, elkezdődik a tűzijáték.


A tüzijáték folytatódott
21:08 Lecsap a vihar. A mintegy 1,5 millió néző pánikszerűen menekül, a rendőrségnek csak a menekülési útvonalak megnyitására marad ideje, de hamarosan már - ahogy Schön Péter, a BRFK kommunikációs igazgatója másnap fogalmaz - "életeket kell menteniük".

Pár percre leállítják a tűzijáték-rakéták kilövését a Gellért-hegyen. Ezt Szilvásy György kancelláriaminiszter szerint a tűzoltóság és a rendőrség kérésére teszik. A tűzoltóság szóvivőjét nem sikerült elérnünk, a BRFK szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Budapestet pásztázó webkamerák felvételei alapján az bizonyos, hogy 21:17-kor már újra zajlik a tűzijáték.

Lefújhatták volna

Az OMSZ 1 óra 21 perccel a vihar előtt adta ki riasztását. Ha az illetékesek ezt figyelembe veszik, a szakemberek szerint elég idő lett volna a másfél milliós tömeg nagy részének rendezett elvonulására, azaz a tűzijátékot időben le lehetett volna fújni. Hogy ki fújhatta volna le a tűzijátékot, az még nem tisztázott, a szervező Nexus - amit a rendőrség 20:46-kor figyelmeztetett, biztosan. Elvileg Demszky Gábor budapesti főpolgármester is lefújhatná a tűzijátékot, de állítása szerint ekkor még nem tud a fenyegető ítéletidőről.

21:00-21:23 A vihar első perceiben összeomlanak a mentő-kárelhárító szervek hírközlő rendszerei. A rendőrség 107-es és 112-es segélyhívóján olykor 50-55 segélykérő várakozik kapcsolásra. A város fényeit a tűzijáték miatt lekapcsolták, az emberek vaksötétben, a tetőről hulló cserepek és kitört ablaküvegek záporában menekülnek. A szél fákat dönt ki, emiatt ketten életüket vesztik. A pesti rakparton egy idős nő szívrohamot kap, a Dunán egy motorcsónak hajónak ütközik, többen a vízbe esnek, ketten eltűnnek. Az egyik eltűntet másnap holtan találják. A négy halálos áldozat mellett 300-an megsebesülnek. A mentők - akik 12 esetkocsit eleve elhelyeztek a tömegben - összesen 52 mentőautót mozgósítanak.


Az Alagútba menekültek a Clark Ádám térről
21:23 15 perccel a vihar kitörése után a rendőri kapcsolattartó kérésére a BDK Kft. kézzel visszakapcsolja a közvilágítást. Eddigre nagyjából már át is vonult a viharrendszer Budapest felett.

23:00 után percekkel Demszky Gábor főpolgármester összehívja a budapesti védelmi bizottság válságstábját. Az ülésen az életveszély elhárításához szükséges intézkedésekről döntenek, a főpolgármester pedig vizsgálatot követel a felelősök megállapítására. Véleménye szerint a tűzijátékot a figyelmeztetések alapján akár este nyolckor is le lehetett volna fújni, de többek között ő maga sem értesült a várható ítéletidőről.

23:36:39 Két és fél órával a vihar kitörése után befut az OMSZ-hez az első olvasási visszaigazolás az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A katasztrófavédelem - aminek az OMSZ közlése szerint a riasztás után intézkednie kellett volna - ekkor a 18:46:58-kor kiadott, a dél-dunántúli riasztást pontosító riasztására reagál.

2006. augusztus 21., 8:00 10 óra 52 perccel a vihar kezdete után összeül a kormány válságstábja is. A rendkívüli kormányülésről hiányzik a mentőket is felügyelő Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Részt vesz viszont rajta az OKF-et felügyelő Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Szilvásy György, a rendezvény lebonyolításáért felelős Miniszterelnöki Hivatal vezetője és Simon Gábor, a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség vezetője. A halálos kimenetelű katasztrófa kivizsgálásával Szilvásy kancelláriaminisztert bízzák meg. Szilvásy első intézkedései között nyilatkozatstopot rendel el az OMSZ-nél és a Nexusnál.


Szilvásy György miniszter sajtótájékoztatót tart

2006. augusztus 22., 16:00 Szilvásy György sajtótájékoztatón ismertette a kormányzati vizsgálat eredményeit. Bár összefoglalónkból látszik, hogy a viharról sokan tudtak és többen le is állíthatták volna, végül csak három ember felelősségét állapították meg. Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt - valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett -, illetve mert csak emailen juttatta el a figyelmeztetést az OKF-hez és nem győződött meg róla, hogy a riasztást megkapták. Elmarasztalták az OKF ügyeletesét, amiért nem olvasta el az emailt és a MEH a rendezvény lebonyolításáért felelős osztályvezetőjét is. Az OKF igazgatója, Tatár Attila, az OKF szóvivője Dobson Tibor és az OMSZ elnöke, Dunkel Zoltán ellen további vizsgálatokat kezdeményeztek.