Átszáguldott az országon a vihar

Motorosra zuhant egy fa

2007.06.21. 20:17
Este nyolckor Budapestet is elérte az országba hat körül belépő vihar. Budán és Újpesten diónagyságú jég hullott, a vihar frontja este kilencre átvonult a város felett. Hatan megsérültek, egy motorosra fa dőlt. Országszerte négyszázszor riasztották a tűzoltókat.

Este nyolckor pillanatok alatt besötétedett Budapesten, amikor megérkezett északnyugati irányból a jósolt vihar. A szél erejére jellemző, hogy az Index erkélyén eltolt egy bőrfotelt.

Viharként tombol már a vihar Budapesten

Már a vihar első perceiben öten könnyebben megsérültek. A mentők tájékoztatása szerint három ember a fejükre hulló faágak miatt sérült meg, egy embert a lábán sebzett meg a tetőről lesodort cserép. A Független Hírügynökség szerint egy embert az erős szél sodort el. A vihar hatodik sérültje egy budapesti férfi, akinek az ütőerét vágták el egy betörő ablak szilánkjai. Egy motoros súlyosan megsérült, amikor rádőlt egy fa a Pest megyei Tápiószelén.

Fakidőlések, vízátfolyások

A tűzoltók nem sokkal a vihar kitörése után már százötven segélykérő telefont kaptak Budapesten, húsz helyen dolgoztak fakidőlések miatt. A tűzoltóságot végül több mint négyszázszor riasztották.


Képek a tomboló viharról

Fák dőltek ki, villamcsapás okozott tüzet családi házakban a csütörtökön Magyarországon átvonuló vihar idején. Egy motoros súlyosan megsérült, akire fa dőlt a Pest megyei Tápiószelén, a fővárosban hatan sérültek meg könnyebben leszakadt faágak, tetőről lezuhanó cserép, illetve üvegszilánkok miatt. Főként fák kidőlése miatt hívták a tűzoltókat, de a tetőszerkezetek megrongálódása is sok problémát okozott, mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Országosan is tombolt már

A heves záporokkal, helyenként jégesővel kísért vihar, amelyben a legerősebb széllökések elérték az óránkénti száz kilométert, leginkább Győr-Moson-Sopron, Fejér és Nógrád és Pest megyét érintette, de a a legtöbb bejelentést - több mint kétszázat - a fővárosból kapták tűzoltók.

Budapesten több helyen nem tudták elvezetni a lezúdult esőt a csatornák, folyamatosan érkeztek a bejelentések a Fővárosi Csatornázási Művekhez. A Maglódi úton, a Margit hídnál és Óbudán sem tudták elvezetni a csatornák a vizet. A csatornázási művek ügyelete szerint ugyanakkor forgalmi akadályt okozó nagy vízátfolyások nem alakultak ki.

Állt a HÉV, késett az IC

A csütörtök esti vihar nagy gondot okozott a BKV járatain. A főváros sok pontján fennakadások voltak fakidőlések miatt, tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Budapesti Közlekedési Vállalat fődiszpécsere. Legsúlyosabb helyzet a szentendrei HÉV vonalán alakult ki, de Erzsébeten és a budai hegyi járatok közlekedésében is jelentős volt a fennakadás. Pénteken reggelre a BKV járatai rendben közlekedtek.

A MÁV vonalain kisebb késéseket okozott a csütörtökön este az országra törő vihar. A Budapest-Miskolc és a Budapest-Szob vonalon több fa is a vasúti sínekre dőlt, a tűzoltók és a MÁV dolgozói éjszakai is ezek eltávolításán dolgoztak. Egy-egy szakaszon szünetelt a forgalom, meg kellett várni a pályát helyreállítását. A munkák Aszód és Gödöllő, illetve Verőce térségében folytak. Az érintett vonalakon általánosak voltak a húsz perces késések, a legrosszabbul azonban a Budapestről Szombathelyre közlekedő InterCity járt, ez a vonat másfél órás várakozásra kényszerült egy kidőlt fa miatt.

A Budapestről Miskolc felé közlekedő vonat szélvédője betört; a vezető nem sérült meg, a szerelvény másik mozdonnyal indult tovább.

Tizenegyre vonulhat el

A meteorológiai szolgálat repülésmeteorológiai ügyeletese szerint a vihar Budán jégesővel érkezett, negyed kilenckor az Index újpesti szerkesztőségénél is jégeső hullt. A vihar este tizenegyre teljesen elvonult a város fölül.


Képek a tomboló viharról

A vihar miatt este lezárták a Ferihegyi repülőteret, egyik terminálon sem szállhattak le repülőgépek.

A reptér tájékoztatása szerint három járatot - Düsseldorf, München és Varsó irányában - törölni kellett, a késések 25 induló és érkező járatot érintettek. A reptér zárlatát este negyed tízkor, a vihar frontjának elvonultával feloldották.

100 kilométeres szél tombolt

A viharban száz kilométeres sebességet mértek a Dunántúlon, Budapesten 101km/órás (28,2 m/s-s) széllökéseket mértek, mondta el érdeklődésünkre a meteorológia ügyeletese.

Országszerte a vihar csak kisebb károkat okozott. Sopronban az erős szél leszakított egy villanyvezetéket. A közelben lévő Fertőhomokon avartüzet is okozott egy leszakadó vezeték. Győrött egy lakótelepi ház erkélyéről szakította le a napellenzőt a szél. Fejér megyéből három fakidőlésről érkezett jelentés.

Európában Németországban és Ausztriában is halálos áldozatokat követelt a vihar.