Közép-Európa: katasztrófa sújtotta övezet

2002.08.13. 10:27
Másfél méteres víz árasztotta el Prága egyik lakótelepét, a városból közel ötvenezer embert kitelepíthetnek. Salzburgban ezer lakóház került víz alá, a Duna vízszintje megközelítette a százéves rekordot. Krems térségében állítólag magyarok fosztogatják az evakuálásra várók ingóságait. Magyarországon is másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Budapesten a Duna 815 centivel tetőzhet.
Harmincötezer embert telepítettek ki délig a cseh fővárosban a Moldva áradása miatt. Az árvíz miatt lezárták a prágai Masaryk pályaudvart és a Staropramen sörgyárat. A városban felvásárlási láz tört ki, a legkeresettebb termékek a rum, a vodka és a sör.
Bővebben: Harmincötezer embert telepítettek ki Prágában

A mentési munkálatokat katasztrófa-turisták nehezítik, akik a hatóságok figyelmeztetése ellenére ellepték az árvíz sújtotta belvárost. A város folyóparti utcáit, házait a rendőrség kiüríttette. Ceske Budejovicében reggel átszakadt egy védőgát és percek alatt egy-másfél méteres víz árasztotta el a város Prága nevű lakótelepét. A városban megszűnt az áram- és gázszolgáltatás. A várost már éjszaka lezárták a hatóságok, az üresen maradt épületeket rendőri és katonai járőrök védik.

Negyvenötezer embert telepíthetnek ki

Prága víz alatt
Egy halastó gátja is átszakadt a város közelében, legalább két tucat házat elöntött a víz a közeli Metly településen. A régió több másik városa is víz alá került az éjszaka folyamán, 4000 embert kitelepítettek, és akár további 40-45 ezer embert szólíthatnak fel otthonaik elhagyására. Újabb emberáldozatokról nincs hír. Az előző napokban hét emberéletet követelt az árvíz.

Drezda a tavak városa

Már a világhírű Zwinger képtárat fenyegeti az ár Drezdban, ahol a főpályaudvart is le kellett zárni a vízbetörések miatt. A jelentések szerint a belváros tóvidékre hasonlít, és az Elba folyó még csak nem is tetőzött. A meteorológusok jelentései szerint a nehezén azonban már túljutott Németország, elvonulóban van az esőfront.
Bővebben: Veszélyben a drezdai képtár

Katasztrófariadót rendeltek el Szászország és Bajorország egyes területein az esőzéseket követő áradások miatt. A szászországi Müglitz-völgyben két ember meghalt: egyiküket feltehetően víz sodorta el, egy idős asszony pedig a pincéből hordta ki a vizet, amikor rosszul lett. Kedden délelőtt az eltűnteknek nyilvánítottak száma közel tíz. Szászországban egyes helyeken nincs áram, a telefonösszeköttetés megszakadt, részben az ivóvízellátás rendszere is összeomlott.

Fosztogató magyarok

Passauban várhatóan dél körül tetőzik a Duna 11 méterrel. A város főterén egy méter magasan áll a víz, ezer embert mozgósítottak a mentési munkákra. Ausztriában három ember vesztette életét, köztük egy a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltó. Salzburgban ezer épületet öntött el teljesen vagy részlegesen az áradás. Bár a Duna már most megközelítette a százéves rekord vízállást, a térségben további esőzések várhatóak.

A felső-ausztriai Greinnél a Duna magassága elérte a 13 métert, ami a normálisnak a kétszerese. Kremsben a lapok híradása szerint magyarok a házak elé kirakott ingóságokat fosztogatták. A kremsi rendőrség ügyeletese kedden reggel csupán annyit tudott elmondani, hogy erről lakossági bejelentésekből értesültek, és óvintézkedéseket hoztak, de tudomása szerint senkit nem vettek őrizetbe.

Linznél hajnalra 820 centiméteres vízállást vártak, ekkor a város egy részét evakuálni kell, ám a vízszint ennél is magasabbra emelkedhet.

Nagyobb lesz, mint tavasszal

A Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok környékén hétfőn újabb 70-90 millimétert csapadék hullott, s ez újabb jelentős árhullámot indított el a Dunán, jelentette az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az így kialakult második árhullám miatt rendelték el hétfő este a magyar szakaszon Rajka és Vének között a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A meteorológiai előrejelzések szerint még további csapadék várható.

Budapestnél kedd reggel még apadt a víz, a Lánchídnál mindössze 538 centiméteres vízszintet mértek. Ugyanakkor az előrejelzések szerint a felső szakaszon megindult árhullám a hét végén, feltehetően pénteken vagy szombaton tetőzik Budapestnél. Az árhullám hatására akár 815 centiméteren is tetőzhet az ár - így a rakpartok mellett a Római-part egyes részei is víz alá kerülhetnek. A fővárosi szakaszon az 1965. évi áradáskor mérték az eddigi legmagasabb vízállást: 845 centimétert.
Bővebben: Újabb árhullám indult el a Dunán

Bécsben és Pozsonyban üdülőövezeteket fenyeget az ár
Újabb áldozatot követelt az árvíz Ausztriában, Hartkirchenben egy tűzoltó a műszak után hazafelé tartott autóján, amikor vízzel elárasztott földre tévedt. Kocsija elsüllyedt és a 61 éves férfi a jelek szerint már nem tudott megmenekülni.
A Dunán a Bécs melletti Korneuburgnál 7,7-7,8 méteres vízállásra számítanak a kora délutáni órákra: ez másodpercenként tízezer köbméternyi víz átfolyását, s egyben várhatóan az árhullám legmagasabb szintjét jelenti. A bécsieket az illetékesek azzal nyugtatták meg, hogy az árvízvédelmi berendezések 14 ezer köbméter átfolyásáig védik a várost. Ám az Új Dunán lévő Copa Kagrana ártéri üdülőövezet kedden már víz alatt állt és a várakozások szerint délutánra ott már 2,5 méter mély lesz a víz.
Nyolcszáznegyven centivel tetőzhet Pozsonyban a Duna, ezért homokzsákokkal zárták el a városi partszakasz védőfalán a nyílásokat, mert várható, hogy az éjszaka folyamán a víz elárasztja a rakparti gépkocsiparkolókat. A bősi erőmű zsilipkamráit az árhullám nem veszélyezteti, azok a rendkívüli helyzetek próbáit is kibírják - mondta el a folyamkarbantartó vállalat illetékese a SITA szlovák hírügynökségnek. Dévénynél a Duna vízszintje reggel hat órától délig 33 centiméterrel emelkedett, de néhány kilométerrel lejjebb, Pozsonynál ugyanennyi idő alatt már 37 centiméter emelkedést, összességében 711 centiméteres vízmagasságot mértek.
Gondot elsősorban a Garam és kisebb patakok áradása okoz. Több településen házakat, még több helyen pincéket öntött el a víz, és Poprádon egy kisebb hidat le kellett bontani, mert akadályozta az árhullám levonulását.

forrás: MTI