Kizuhant a Budapest-Berlin expressz vezetője a mozdonyból

2007.06.01. 17:44
Berlin előtt nem sokkal zuhant ki a mozdonyból vezetője. A vonat hatszáz méter múlva magától leállt, a 85 utast másfél óra múlva szállította el egy másik vonat.

A Budapest-Berlin gyorsvonat a dpa jelentése szerint 120 km/h-s sebességgel haladt, amikor kizuhant a mozdonyvezető.

A vezető a vasúíti sín melletti árokba esett. A vonat, ami csütörtökön indult Budapestről, még hatszáz métert haladt a baleset után.

A szerelvényen 85-en utaztak. A baleset után a vonat másfél órát vesztegelt a nyílt pályán, az utasokat végül egy másik szerelvény szállította Berlinbe.

"Ilyet még sosem láttam" - nyilatkozta a dpa-nak a Deutsche Bahn szóvivője. Mint mondta, a német mozdonyvezető egyedül volt a vezetőfülkében a rejtélyes haláleset idején.

A rendőrségi vizsgálat kizárta az idegenkezűséget. Megállapításaik szerint a fülke ajtaját belülről nyitották ki, a mozdonyvezető riasztója érintetlen volt.

Az, hogy a vezető halála nem okozott nagyobb tragédiát, az az éberségi kapcsolónak (a német eredetiben "halott ember kapcsolónak") köszönhető, írja a dpa. A kapcsolót a vezetőnek harminc másodpercenként meg kell nyomnia. Ha ez nem történik meg, a mozdony hang- és fényjelzéseket ad, aztán magától lefékezi a vonatot.