Hiába keresik Steve Fossettet

2007.09.05. 10:05
Nem adott le repülési tervet Steve Fossett, gépe műholdas jeladója pedig nem működik. Az amerikai kalandozó Nevada felett tűnt el kisgépével.

Éjszakára fel kellett függeszteni a Steve Fossett utáni keresést, jelentette az AP. Az amerikai kalandkereső kisgépével a szárazföldi sebességrekord megdöntéséhez keresett ideális helyet a nevadai sivatagban, amikor nyoma veszett. Keresésében a szárazföldi csapatok mellett a nevadai Nemzeti Gárda egyik infrakamerás helikoptere és C-130-as szállítógépe is részt vesz.

Fossett ismert volt kalandvágyáról, nevéhez számtalan extrém rekord fűződik. Ő volt az első ember, aki egymaga repülte körül a földet hőlégbalonnal - ez ötödjére sikerült neki, sikertelen kísérletei általában tragédiát sejtető körülmények között mondtak kudarcot. Éppen ezért barátai most is biztosak benne, hogy a baljós előjelek ellenére nem esett baja.

"Steve kemény fickó, szerintem most is a gépe mellett ácsorog és várja, hogy valaki végre felvegye" - nyilatkozta az AP-nek Sir Richard Branson. A brit milliárdos főrend állandó támogatója volt Fossett rekordkísérleteinek.

Fossett, aki hőlégbalonos rekordja mellett a vitorlázórepülős magassági rekordot is tartja, valamint elsőként repülte körül a földet egyszemélyes repülőgépen újratankolás nélkül, most is rekorddöntésre készült. Autóval akarta megdönteni a szárazföldi sebességrekordot, ehhez keresett megfelelő helyszínt Nevadában.

Fossett ezért barátja, az egykori hotelmágnás Hilton báró nevadai rancháról szállt fel kisgépével. Bár a gépe fel van szerelve rádióval, a felszállás óta nem jelentkezett. Gépén műholdas jeladó is van, de most ez sem működik.

Fossett ráadásul repülési tervet sem adott le - a keresőcsapat szerint ez nem szokatlan kisgépeknél -, ez nagyon megnehezíti felkutatását. Tovább nehezítik a keresést a terepadottságok is, a milliárdos egy kősivatag felett tűnt el, ahol most ráadásul erős széllökések is nehezítik a mentőalakulatok munkáját.