Nem jelent veszélyt a kimagasló bűnözés Visegrádon

2005.11.18. 20:14
A statisztikai adatok alapján Visegrádon követték el a legtöbb bűncselekményt a HVG szerint. A lap kiemeli a város és a szintén az első tízbe került Tokaj turisztikai jellegét, a rendőrség szerint viszont elfeledkezik arról, hogy a nagyszámú bűncselekmény mindkét városban egy-egy, szerzői jogi, illetve okirathamisítási sorozathoz kötődik.

Erősen félrevezető az ORFK szerint a HVG csütörtök megjelent számának egyik cikke. A hetilapban megjelent írás a bűnügyi statisztikákra hivatkozva Visegrádot jelöli meg a bűncselekményektől leginkább sújtott magyarországi településként. A cikk bevezetője szerint további kiemelt turisztikai célpontok is szerepelnek, például Tokaj.

A HVG szerint a kiugróan magas bűnügyi mutatókat e helységekben az magyarázhatja, hogy a bűncselekmények számát az állandó népességhez viszonyítják. A rendőrség szerint azonban a HVG módszertani hibát követett el.

Tokajban és Visegrádon ugyanis a tényszámok alapján tényleg sok bűncselekményt követtek el, de ezek döntő többsége okirathamisítás, vagy szerzőijog-sértés. Ráadásul mindkét esetben csak egy-egy jogsértéssorozatról van szó. Ezek nyilvánvalóan nem befolyásolják a helybeliek és a városba látogató turisták biztonságérzetét.

Az egyoldalú megközelítés sokat árthat a kiemelt városok idegenforgalomának, és az ingatlanpiacot is jelentősen befolyásolhatja, vélik a rendőrök.