Pécs a legveszélyesebb város

2006.07.19. 16:04
Debrecen előkelő helyen szerepel az erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények listáján is. Sopron és Nagykanizsa a többi nagyvároshoz képest békés, Miskolc pedig exportálja bűnözőit - derül ki a HVG bűnügyi toplistájából.

Tavaly Pécsett volt a legveszélyesebb élni, állítja a csütörtökön megjelenő HVG alapján a hvg.hu. Baranya megye székhelyén 2005-ben relatíve kétszer annyi rablás, súlyos testi sértés és más agresszív bűncselekmény történt, mint - a lap példája szerint - Győrött.

A Legfőbb Ügyészség által készített táblázat szerint 100 ezer lakosra 524 erőszakos bűncselekmény jut, valamivel kevesebb, 518 Miskolcon, a harmadik legsúlyosabb a helyzet - 441 - Debrecenben. Budapest a tizedik legveszélyesebb, 367 bűncselekménnyel, a legkevesebb erőszakos bűncselekmény pedig Nagykanizsán történt.

Más a helyzet a vagyon elleni bűncselekményekkel. Ebbből a szempontból a legfertőzöttebb város Eger, ahol 100 ezer lakosra 5728 vagyon elleni bűncselekmény jutott 2005-ben. Debrecen a második, Budapest a harmadik legfertőzöttebb terület. Sopronban viszont éppen feleannyi vagyon eleni bűneset volt tavaly, mint Egerben.

Az is kiderült, hogy 2005-ben Miskolc "exportálta" a legtöbb bűnözőt az ország más vidékeire.