Öt év börtönt kapott Weiszenberger László

2009.02.05. 16:59
Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Weiszenberger László volt MSZP-s képviselőt és kistérségi megbízottat. A vád hivatali befolyással üzérkedés. Weiszenberger egy 2005-ben rögzített rejtett kamerás felvételen azt ígérte egy vállalkozónak: pénzért cserébe el tudja intézni, hogy minisztériumi támogatást kapjon. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, míg az ügyvéd enyhítésért fellebbezett.

Weiszenberger egy 2005-ben rögzített rejtett kamerás felvételen azt ígérte egy vállalkozónak: pénzért cserébe el tudja intézni, hogy minisztériumi támogatást kapjon. A felvételt nyilvánosságra hozó vállalkozó még 2003-ban nyert 17 millió forint vissza nem térítendő támogatást fejlesztésre, amit hiánytalanul fel is használt.

Weiszenberger László a felvétel nyilvánosságra hozása után azt állította: nem volt igaz, amit a kazettán mondott, a nyomozás során kiderült, hogy vesztegetés nem történt, a befolyással üzérkedést azonban beismerte. A felvételen szóba került Zuschlag János is, aki korábban szintén a kiskunhalasi MSZP-frakció tagja volt.

Zuschlag Jánost és 15 társát folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják. A Zuschlag-ügy 2005 elején robbant ki, 2007 nyarára pedig országos méretűre nőtt, miután kiderült, hogy a Zuschlag Jánoshoz kapcsolódó alapítványok és egyesületek nem tudtak elszámolni azokkal az összegekkel, amelyeket állami pályázatokon nyertek.

A bűncselekménnyel 72 milliós kárt okoztak, bár ennek jelentős része "megkerült": ötvenmillió forintot maga Zuschlag János fizetett be korábban.