Az esélyegyenlőségi hivatalhoz fordultak a magyar Wizzair ellen

2006.11.14. 21:24
Egy kerekesszékes belga szenátornő panaszt tett az esélyegyenlőség betartását és a rasszizmus elleni küzdelmet nyomon követő belga központnál a Wizzair ellen, mert a budapesti járaton pótdíjat fizettetnek a mozgáskorlátozottak segítéséért.

Diszkrimináció miatt panaszt tett kedden a Wizzair magyar légitársaság ellen a belga szenátus egyik tagja, Stéphanie Anseeuw, amiért a cég - mint állította - pótdíjat fizettet a járatait igénybe vevő mozgáskorlátozottak segítéséért. A szenátornő - aki maga is tolókocsival közlekedik - ebben az ügyben levelet intézett a belga kormány szállítási miniszteréhez, Renaat Landuythoz.

A belga hírügynökség jelentése szerint Landuyt válaszában ellenezte ezt a gyakorlatot. Állítása szerint Belgiumban a Wizzair az egyetlen olyan légitársaság, amely utazásonként 25 euró pótdíjat követel ezért a tevékenységért.

A szenátor egyébként úgy vélte, hogy a Wizzair eljárása diszkriminatív a mozgáskorlátozott utasokkal szemben, ráadásul hátrányos helyzetbe hozza azokat a légitársaságokat, amelyek ingyenesen nyújtják ezt a szolgáltatást. Ezért Stéphanie Anseeuw a hírügynökségi jelentés szerint panaszt tett az esélyegyenlőség betartását és a rasszizmus elleni küzdelmet nyomon követő belga központnál. A Wizzair az ország déli részén lévő nagyváros, Charleroi repülőteréről közlekedtet járatokat Budapestre, Varsóba illetve Ljubljanába.

Az Index kereste a társaság magyar irodáját, szerdára ígértek választ.