Bűnösnek vallja magát a szexuális zaklató, meleg, katolikus tábori lelkész

2007.12.06. 10:19
Peren kívüli egyezséget kötött, így titokban tarthatja a vádakat az a katolikus tábori lelkész, akit szexuális zaklatással és testi sértéssel is vádolnak az Egyesült Államokban. Az utóbbi vád arra utal, hogy a két éve tudottan HIV-fertőzött férfi óvszer nélkül létesített kapcsolatot áldozataival.

Több férfit is szexuálisan zaklatott az amerikai haditengerészet egyik katolikus tábori lelkésze. A 42 éves John Thomas Matthew Lee sorhajókapitány két éve azt is tudja, hogy HIV pozitív.

A Navy Times tudósítása szerint kevés dolog tudható az esetről, mert Lee peren kívüli megállapodást kötött az állammal, így még a vádiratot sem hozzák nyilvánosságra. Így csak azt tudni, hogy a zaklatás mellett szodómiával és testi sértéssel is vádolják.

A pap viselt dolgairól júniusban kapott jelentést a washingtoni egyházmegye, ahol beosztása szerint szolgált. Az egyházmegye vezetősége már akkor felfüggesztette a papot, aki így miséket sem tarthatott az elmúlt hónapokban.

A Navy Times szerint egyedül az biztos, hogy Lee több férfival is szexuális kapcsolatot létesített, de hogy hánnyal, illetve hogy katonákkal-e, azt már nem sikerült kideríteni. Azt sem, hogy a pap mely vádpontokban vallja majd magát bűnösnek - ügyvédje csak annyit közölt, hogy a zaklatás vádjában biztosan.

Leet, akinél 2005 májusában diagnosztizálták a HIV-fertőzést, jelenleg a hadsereg kórházában ápolják. A Navy Times szerint az, hogy testi sértéssel is vádolják, arra utalhat, hogy fertőzése ellenére gumióvszer nélkül közösülhetett áldozataival. A hadsereg ugyanis 1987 óta testi sértésként kezeli, ha valaki tudatosan teszi ki szexuális partnereit a HIV-fertőzés veszélyének.