Pontosan tudták, mi történhet New Orleansban

2005.09.05. 16:14
Legalább három éve pontos forgatókönyvek készültek egy, a Katrinához hasonló hurrikán pusztításának következményeiről. Az elmúlt hét eseményeit kísérteties pontossággal felidéző forgatókönyvek ellenére a mentésben résztvevők pénteken arra hivatkoztak, hogy nem számítottak a New Orleans-i áradásra.

Minden részletre kiterjedő vészforgatókönyvek készültek egy a Katrinához hasonló hurrikán esetére New Orleansban, mégis teljes káoszba fulladt a mentés, írja a Reuters. A hírügynökség értesülései szerint a Louisiana State University kutatói már egy éve komputermodelleket készítettek egy, a Katrináéhoz hasonló direkt csapásról. A forgatókönyv - a mentőalakulatokkal és a katasztrófavédelemmel szemben - számolt a New Orleanst körbevevő gátrendszer összeomlásával.

Kísérteties pontossággal

A "nagy hurrikán" fenyegető pusztítását már 2002-ben is elemezték, a New Orleans Times Picayune ötrészes sorozatban dolgozta fel, milyen pusztítást okozhat egy, a várost telibe találó négyes-ötös erősségű hurrikán. 2004-ben a helyi mentőszervezetek "Pam hurrikán" fedőnéven be is gyakorolták a szükséges lépéseket.

A gyakorlat során egymillió ember kitelepítésével, félmillió ház elpusztulásával és a város elöntésével számoltak, írja a Reuters. "Nagy haladást értünk el a felkészülés szempontjából" - nyilatkozta akkor Ron Castleman, a Szövetségi Mentésirányítási hivatal (FEMA) helyi elöljárója.

"Egy nagy hurrikán pusztításának minden aspektusára számítottunk, lemodelleztük a pusztítást és kidolgoztuk a mentési terveket" - nyilatkozta a Reutersnek Clare Rubin, aki a washingtoni Georgetown Egyetemen tanít kockázati menedzsmentet. Valóban, a tervek már évekkel ezelőtt készen álltak.

Már az evakuálást elrontották

A Times Picayune-ban három éve a mostani eseményekre kísértetiesen emlékeztető forgatókönyvet vázoltak. Az írás az egymilliós kitelepítés mellett úgy számolt, hogy kétszázezren rekedhetnek a városban, mert nem lesz módjuk elhagyni azt. Most a becslések szerint százezren rekedhettek New Orleansban.

Craig Marks, a Blue Horizons vészhelyzeti menedzsment cég vezetője szerint a kitelepítéskor számolni kellett volna ezzel - vagyis hogy a szegényebb rétegek a városban rekedhetnek. A Times Picayune forgatókönyve számolt az infrastruktúra és a kommunikáció összeomlásával is.

"Tudjuk, hogy természeti katasztrófák idején összeomlik a kommunikációs rendszer, mégsem fektettünk pénzt a vészhelyzeti rendszerek kiépítésébe" - mondta el a Reutersnek Ernest Sternberg, a Buffalói Egyetem városi és regionális tervezés tanszékének oktatója. New Orleansban a legnagyobb nehézséget a mentőcsapatok koordinálatlansága jelentette.

Tudták, de mégsem

A fentiek tükrében teljesen érthetetlenek a mentésben résztvevők nyilatkozatai. A múlt pénteken, amikor már George W. Bush is elfogadhatatlannak nevezte a mentési munkákat, a legtöbb érintett úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem számítottak rá, hogy New Orleanst hat méteres víz lepi el.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint ezért a szervezetlenségért leginkább a szövetségi kormányt terheli a felelősség. Szeptember 11. után a kormányzat az addig független szervezetként működő FEMÁ-t a belbiztonsági minisztérium alá rendelte, mely így egy lett csupán a számtalan ügynökség között. "Borzasztóan aggaszt, hogy nemzetünk képessége a katasztrófák elhárítására jelentősen leromlott" - mondta el 2004-es kongresszusi beszámolójában James Lee Witt, a FEMA azóta távozott elnöke. Mint mondta, helyi szintről többen is panaszkodtak, hogy a régi jó FEMA megszűnt, az újjal meg nem tudnak kommunikálni.

"Senki sem törődik a természeti katasztrófákkal, amíg azok be nem következnek. Ez a politikai élet nagy igazsága" - összegezte a Reutersnek David McEntire, az Észak-Texasi Egyetem oktatója. A helyzet szerinte addig nem is változhat, amíg a kormány nem hajlandó többet költeni az elhárításra.