Hónapok is eltelhetnek, mire Zalatnay börtönbe vonul

2004.09.24. 16:30
A csalás miatt jogerősen három év szabadságvesztésre ítélt énekesnő ügyvédje szerint nagy valószínűséggel felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be, mivel szerintük a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság egy sor - a fellebbezésben szereplő - körülményt nem derített fel. Az esetleges indítványnak azonban nincs halasztó hatálya, azaz ha megérkezik a börtönbehívó, Zalatnaynak be kell vonulnia. Az énekesnő feltehetőleg a pálhalmai börtönbe kerül majd, ahonnan leghamarabb két év három hónap leülése után kerülhet ki.
A jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt Zalatnay Saroltának a bíróság jelöli ki, hogy mikor és melyik büntetésvégrehajtási intézetbe kell bevonulnia a rá kiszabott szabadságvesztést letölteni. A hazai gyakorlat ismeretében hetek, hónapok is eltelhetnek, míg kiküldik neki a börtönbehívót (az illetékes bíróságnál legkevesebb harminc nap az ügyintézési határidő).

Felülvizsgálati kérelem

Klikk! A csütörtöki tárgyalás képei.
"Ahogy az ítéletet kézhez kaptuk és áttanulmányoztuk, megfontoljuk hogy nyújtsunk-e be felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bírósághoz" - mondta az Index érdeklődésére Kaszai Csaba, Zalatnay ügyvédje. "Igen nagy a valószínűsége, hogy ezt megtesszük, mivel a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság sok körülményt nem derített fel, amik a hetvenoldalas megalapozott fellebbezésünkben szerepeltek" - tette hozzá az énekesnő jogi képviselője.

Az esetleg benyújtandó felülvizsgálati indítványnak azonban nincs halasztó hatálya, azaz amikor Zalatnaynak kikézbesíti a postás a bevonulásra felszólító végzést, meg kell kezdenie a büntetés letöltését. Tekintettel arra, hogy kiemelt közfigyelem övezi az ügyet, elképzelhető, hogy egy-két hónapon belül megkapja Zalatnay a "behívót". "A művésznő az abban foglaltak szerint fog cselekedni, attól függően, hogy milyen egészségi állapotban lesz" - mondta Kaszai Csaba, utalva arra, hogy egészségügyi okokból a bíróság legfeljebb hat hónap halasztást engedélyezhet.

Külföldre utazik?

Zalatnay Sarolta a jövő héten valószínűleg az Egyesült Államokba utazik, mivel válóperének újabb tárgyalását tartják a tengerentúlon, tudta meg az Index az ügyvédtől. Mivel az énekesnő jelenleg büntetőeljárás hatálya alatt nem áll, szabadságában, mozgásában nem korlátozták, útlevelét sem vonták be, semmi akadálya nincs hogy megjelenjen az amerikai tárgyaláson. Az Egyesült Államok és Magyarország között egyébként kiadatási egyezmény van érvényben.

Amennyiben a magyar hatóságok előli szökést választaná Zalatnay, többek között valamelyik dél-amerikai országban kereshetne magának búvóhelyet, de miután büntetésének elévülési ideje öt év, ami az újabb körözések kiadásakor elölről kezdődik, aligha érné meg erre a lapra játszani - nyilatkozott a Blikknek Magyar György ügyvéd.

Milyen börtönélet vár "Cinire"?
A felnőtt női elítéltek börtön fokozatú szabadságvesztésének letöltésére három intézet működik hazánkban: a Kalocsai Fegyház és Börtön, a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet, illetve Egerben a Heves Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet. Amennyiben az elítélt a bevonulás határnapjától eltelt harminc napon belül nem jelentkezik, a lakhely szerinti illetékes megyei bíróság büntetés-végrehajtási csoportja elővezetésére intézkedést tesz. Ha ez újabb harminc napon belül nem jár eredménnyel, elfogató parancsot bocsátanak ki - tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Sajtóosztályától.

A szabadságvesztés büntetést lehetőleg az elítélt lakóhelyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetben hajtják végre. A Zuglóban házat bérelő Zalatnay esetében ez feltehetőleg a Budapesttől 67 kilométerre található pálhalmai börtön lesz, hacsak nem lesz ott helyhiány. A börtönbüntetésre ítélt a kiszabott szabadságvesztést kettő vagy több személyes zárkában töltheti. Elítélt feltételes szabadságra akkor bocsátható, ha büntetésének legalább háromnegyed részét kitöltötte, és ha ebből a lehetőségből a bíróság nem zárta ki. Cini tehát leghamarabb két év három hónap leülése után kérheti feltételes szabadlábra bocsátását.

Az elítélt birtokában tartható tárgyak: tisztasági felszerelések, bizonyos élelmiszerek, étkezési eszközök, dohányáruk, írószerek, papíráruk, könyvek, napilapok, folyóiratok, vallásgyakorlathoz szükséges kegytárgyak. Hallgathat zenét és nézhet tévét, mivel elemmel működtethető zsebrádió, fülhallgató és egy maximum 37 cm-es képátmérőjű, hordozható, teletext nélküli tv-készülék is lehet a zárkában. Zenélésre is lehet mód, ugyanis külön engedéllyel hangszert is tarthat az elítélt.

A fogvatartott a hozzátartozókkal és a börtön által engedélyezett személyekkel tarthat kapcsolatot. A kapcsolattartás legáltalánosabb formái a látogatás, a telefonálás, a levelezés és a csomagküldés. A fogvatartott egyszerre két 18 éven aluli és két nagykorú látogatót fogadhat. A házirend előírásainak megfelelően az elítélt az intézet által kijelölt telefont használhatja, hetente egyszer. "Rövid tartamú eltávozás" börtönben ülő számára legfeljebb évi tíz nap lehet, amely a szabadságvesztésbe beszámít. "Kimaradás" tartama huszonnégy órát nem haladhatja meg. Kimaradás annak engedélyezhető, aki a szabadságvesztésből börtönben legalább hat hónapot letöltött.