Viharveszély: vörös riasztás az ország háromnegyedére

Délutántól komoly viharok törtek az országra, csak az észak-nyugati területeket kerüli el a ménkű. A meteorológusok a legnagyobb fokú riasztást rendelték el. Tornádó is volt.

Délutántól komoly viharok zajlanak országszerte, egyedül az északnyugati országrészt kerüli majd el várhatóan a rossz idő.

Már a kora délutáni órákban heves viharok tomboltak az ország déli részén, majd a rossz idő folyamatosan halad a középső és keleti országrész felé. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a legmagasabb, azaz vörös színű riasztást adta ki az ország körülbelül háromnegyed részére.

24 órás előrejelzésű vihartérkép: OMSZ

Tornádót észleltek a Bács-Kiskun megyei Gátér térségében,

Molnár Ákos, a szupercella.hu nevű internetes oldal egyik alapítója közelről látta a tornádót. Az InfoRádiónak elmondta: a tornádó lassan haladt, és egy erdős területen csapott le, és komoly károkat okozhatott. Molnár Ákos hozzátette: a vihar a Duna-Tisza-köze és a Tiszántúl déli fele irányából terjed észak felé, és egyre nagyobb területet érint. Zivatarokra egész éjszaka.

A rossz idő heves záporokkal és zivatarokkal érkezik: ez annyit jelent, hogy rövid idő alatt sok esőre, akár 2 centi átmérőjű jégdarabokat hozó jégesőre és 90 kilométer/órás sebességűnél is erősebb széllökésekre lehet számítani. A vihar késő este, éjfél körül észak-kelet felé hagyja majd el az országot.

Az OMSZ ezért arra figyelmeztet, hogy lehetőleg ebben az időben az emberek ne legyenek a szabadban. Kerüljék az öregebb fákat, gyengébb szerkezetű épületeket és az építkezéseket, a szél ugyanis megbonthatja azokat, vagy kicsavarhatja a fákat. Az autókkal is érdemesebb ezektől távol parkolni. Az autósokat pedig arra figyelmeztetik, hogy az utakon hirtelen, nagy erejű széllökésekre és oldalszélre lehet számítani, illetve rossz látási viszonyokra.

Nézze meg képeinket!

Péntekig még marad az esős idő, de viharokkal a következő napokban már nem kell számolni. Vasárnapig fokozatos enyhülés következik, majd vasárnap ismét hidegfront érkezik Magyarországra. A héten napközben 20 fok körül lesz a hőmérséklet.