Zivatarcellák, jég, orkán: vörös riasztás is lehet belõle

2008.07.07. 13:22
Vihar biztos lesz hétfõn, csak még azt nem tudni mekkora, és hogy hol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint komoly szakmai kihívás elõre jelezni a hidegfront miatt a térségben kialakuló zivatarokat, szélviharokat.

Nem kizárt, hogy hétfõn este orkán csap le a fõvárosra is, de az is elképzelhetõ, hogy a vihar elkerüli majd a lakott területeket. A délutáni órákban dõl el, hogy elrendeli-e a hármas fokozatú, vagyis a legmagasabb - piros - riasztást az ország középsõ régióiban az Országos Meteorológiai Szolgálat - közölte Kolláth Kornél meteorológus.

A bizonytalanság oka, hogy a viharzóna nem valahonnan érkezik, hanem az ország és a szomszédos területek fölött alakul majd ki a következõ órákban. A hidegfront elõtt instabillá váltak a légköri mozgások, ezért az OMSZ-nél biztosra veszik, hogy több helyen heves esõzésre, erõs szélre, jégverésre lehet számítani, de pontosabb elõrejelzést a kiszámíthatatlan helyzet miatt csak délután tudnak adni.

A szolgálat honlapján egyelõre azt jelezték, hogy a Dél-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon és a közép-magyarországi régióban - beleértve a fõvárost is - várható viharos szél, de nem kizárt az sem, hogy a légmozgások orkánerejûvé, azaz 100-120 km/h-s erõsségûvé fokozódnak. A zivatarcellákban a fél óra alatt lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 30 millimétert.

Kolláth Kornél figyelmeztetett, a szakszolgálat a délután folyamán dönti el, hogy szükség van-e a legmagasabb riasztásra. Az OMSZ szerint 16 óra után biztosra vehetõ, hogy több helyen narancsfokozatú viharfigyelmeztetés lesz érvényben.