120 nyugat-dunántúli településen nincs áram

2009.01.28. 19:56
Az erős havazás megbénított több dunántúli megyét, Zala, Vas és Somogy számos településén nincs áram, nem működnek a szivattyúk, ezért akadozik a vízellátás, sok helyen a fűtés sem működik. Az E.ON szerint 50 ezer ügyfelüket érinti az áramkimaradás. Mivel az időjárás nem javul, nem lehet megbecsülni, hogy mikorra tudják helyreállítani a szolgáltatásokat.

A kedden este kezdődött havazás után csaknem 24 órával sincs még áram Nyugat-Dunántúl több mint 120 településén, tájékoztatott az áramszolgáltatótól kapott adatok alapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerdán.

Az áramkimaradás legsúlyosabban Zala megyét érinti, ahol este 58 településen nem volt villany, de számos Vas és Veszprém megyei településen is hasonló gondokkal szembesültek. Több helyen víz sincs, mert az áramhiány miatt nem működnek a szivattyúk, a központi fűtéssel ellátott házakban pedig szintén emiatt nem tudnak fűteni, több helyen csak csütörtökön várható javulás.

Az áramszolgáltató arról tájékoztatott, hogy más területekről csoportosítanak át munkaerőt, valamint alvállalkozókat vonnak be, nagy erőkkel folyik a hibaelhárítás. Az időjárás azonban nem javul, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a munkavégzést, megbecsülni sem tudják, hogy az érintett településeken mikor áll helyre a teljes szolgáltatás, egyelőre a kárfelmérésnél és a hibák behatárolásánál tartanak, tették hozzá.

Az E.ON közleménye szerint az üzemzavar Szombathely, Ikervár, Celldömölk, Sümeg, Zalaegerszeg, Lenti, Szentgotthárd, Körmend térségére, valamint a Nagykanizsa környékén található középfeszültségű hálózaton, így Nagykanizsán kívül Söjtör, Bucsuszentlászló, Bak, Bánokszentgyörgy, Letenye, Bázakerettye, Hahót, Pacsa, Nagyrada, Marcali térségében lépett fel, ez utóbbi körzetben a kisfeszültségű hálózaton is hibákat észleltek.

Elszakadt vezetékek, kidőlt oszlopok

A társaság tájékoztatása szerint a vezetékekre tapadó hó miatt több esetben elszakadtak a légvezetékek, de gyakori az is, hogy a hó súlya miatt kidőlt fák tettek kárt a hálózatban.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy 18.30-kor 58 zalai településen nem volt még áram. Az E.ON-nal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és onnan azt az információt kapták, hogy néhány településen egy-két órán belül helyreáll a szolgáltatás, de például Zalatárnok térségében holnapig biztosan nem, mert ahol villanyoszlopok törtek össze és vezetékek szakadtak le, csak speciális lánctalpas járművekkel lehet megközelíteni.

A katasztrófavédelemtől kértek segítséget Gellénházáról, ahol az idősek otthonában melegedőt alakítottak ki a falu lakói számára. Erről a rendőrség hangosbemondón tájékoztatja a lakosságot.

A tűzoltók műszaki mentő gépkocsiján lévő aggregátorral több településen a vízkutak szivattyúit is működésbe hozták, hogy a hálózatba kerüljön ismét víz.

Ülésezik a védelmi bizottság

Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke elmondta, csütörtök délelőttre összehívták a megyei védelmi bizottságot, ahol az áramszolgáltatótól is tájékoztatást várnak a történtekről és a helyzet kezeléséről.

A Zala megyei Egerváron, Gősfán, Lakhegyen és Vasboldogasszonyban már kedd este 9 óra óta nincs áramszolgáltatás, de ennek hiánya miatt víz sincs, mert nem működnek a szivattyúk, tájékoztatott Németh József, a település polgármestere. Hozzátette, hogy az iskolában és az óvodában, valamint számos családi házban fűteni sem tudnak.

Elmondta, hogy az intézményekben csak ügyeletet tartottak, mert mindössze 16-17 fok volt a termekben, de számos házban ugyancsak fáznak, mert a modern rendszerekben a keringetőszivattyúk áram nélkül nem tudják eljuttatni a vizet a radiátorokba, így ahol van, ott kályhákkal fűtenek. Úgy fogalmazott, hogy a gázhiányt könnyebb volt átvészelni, a mostani áramszünet miatt nyilvánvalóvá vált, hogy villany nélkül még több probléma adódik.

A vízellátás problémáját az okozza, hogy a település két kútjából szivattyúval hozzák fel a vizet, ezt pedig a szomszédos falvakba átemelőkkel és újabb szivattyúkkal lehetne csak továbbvinni. Ígéretet kaptak arra, hogy a Zalavíz ideiglenesen egy víztározóba generátor segítségével vizet tud szivattyúzni, de ez csak a közel 1100 lakosú Egerváron segíthet.

Németh József közölte, folyamatosan érdeklődik az áramszolgáltatónál, de nem tudják megbecsülni, hogy mikorra állhat helyre a szolgáltatás.

Nem működnek a fűtési rendszerek

Mazzag Géza, Vasboldogasszony polgármestere megerősítette, az áramhiány a közel 500 lakosú településen szintén komoly gondokat okoz. A községben is leginkább a fűtési rendszerek működtetésében okoz fennakadásokat a kimaradt szolgáltatás.

Vas megyében 18 őrségi és hegyháti településen nincs áram. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke elmondta, a megye területén, Gersekarát község határában 60 villanyoszlop összeroppant. "A Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honvédség segítségét, a miniszter engedélyét kérte a kialakult helyzet miatt" - közölte.

Öt településen - Őriszentpéter, Pankasz, Telekes, Győrvár, Apátistvánfalva - a szolgáltatás helyreállásáig nem üzemel az iskola, Oszkón pedig az óvoda. Kovács Ferenc szerint teljes bizonyossággal kimondható, hogy a szerdán már nem áll helyre az áramszolgáltatás, ezért a Vas Megyei Közgyűlés elnökeként elrendelte az oszkói telephelyű idősek otthona áttelepítését a székhely Vas Megyei Idősek Otthona intézménybe, Vasvárra.