Rákosokat zsarolt a német sztársebész

2008.11.12. 19:47
A vádlottak padjára került Németországban egy szerte az országban elismert, még a német politikusok körében is nagy népszerűségnek örvendő esseni sztársebész.

Szerdai német sajtóértesülések szerint Christoph Broelsch professzor gyors műtéttel hitegetett gyógyíthatatlan rákbetegeket, és ennek fejében adományozásra szólította fel őket. Az "adományok" jelentős része azután saját zsebében kötött ki.

Broelsch még hetekkel ezelőtt is a transzplantációs - és általánosságban az orvosi - szakma egyik legnagyobb tekintélyének számított. Mivel az elmúlt években több sikeres májátültetést hajtott végre, kollégái "a máj pápájának" nevezték. Évekkel ezelőtt Johannes Rau egykori német államfő személyes orvosa volt. Októberben azonban egyik pillanatról a másikra felfüggesztették az esseni egyetemi klinikán betöltött állásból, miután a 64 éves orvossal szemben az a gyanú merült fel, hogy rafinált bűnöző, akit 15 évig terjedő börtön fenyeget.

A helyi hatóságok tudomására jutott ugyanis, hogy Broelsch rendszeresen zsarolta pácienseit, közülük is elsősorban azokat, akik halálos betegségben szenvedtek. Emiatt zsarolás, "iparszerű megvesztegetés" és "iparszerű csalás" címén emeltek ellene vádat, konkrétan pedig amiatt, hogy kiderült: a professzor a biztosítással rendelkező halálos betegeit 1000-tól 18 ezer euróig terjedő "adományozásra" szólította fel, s ennek fejében kiváltságos és gyors kezelésüket ígérte. A pénzt az esseni klinika kutatási számlájára fizettette be, amelyhez maga is hozzáférhetett. A vád szerint Broelsch 39 esetben összesen 219 ezer eurót utaltatott át a különleges számlára, ennek jelentős részét ezután maga vette fel.

A csaknem 100 oldalas vádirat szerint az immár kétes hírű sztársebész a halálos betegeknél azt a látszatot keltette, hogy még időben történő - más betegeknél gyorsabb - kezelésük csakis az "adomány" kifizetése után lehetséges, holott tudatában lehetett annak, hogy sok betege élete a leggyorsabb beavatkozással sem menthető meg. A többnyire máj- és agydaganatban szenvedő páciensek végső kétségbeesésükben fizettek, mert a professzor azzal fenyegette őket, hogy ha a pénzt nem utalják át, kezelésükre csak később kerülhet sor.