Bunugy

Három éve keresik Fenyő János gyilkosát

Két hónapon belül fény derülhet a felbujtó személyére

2001. 02. 11., 11:19 | Frissítve: 2001. február 11., vasárnap 11:40

Három évvel ezelőtt ezen a napon, február 11-én lőtték agyon a nyílt utcán a Vico Rt. alapítóját és tulajdonosát, Fenyő Jánost. A géppisztolyos merénylőnek és felbujtójának személyazonosságára mind a mai napig nem sikerült fényt deríteni, így február elején már hatodszor hosszabbították meg a nyomozást. A Vasárnapi Hírek információi szerint akár két hónapon belül megoldódhat a rejtély.

Február elején a rendőrség újabb négy hónapra kérte a Legfőbb Ügyészségtől a nyomozás határidejének meghosszabbítását a Fenyő gyilkosság ügyében. Ennek oka, hogy nemrégiben két olyan férfit vettek őrizetbe vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt, akik személyét a merénylettel is összefüggésbe hozták.

A rendőrség a nyomozás érdekében nem nyilatkozik az ügy részleteivel kapcsolatban, lapértesülések szerint azonban a két férfiban többen felismerni vélték azokat a személyeket, akiket néhány órával a gyilkosság előtt a Vico székház közelében láttak egy olyan autóban, amely a merénylet helyszínén is feltűnt.

Bizonyíték hiányában még nincs gyanúsított

A Fenyő gyilkossággal kapcsolatban eddig még nem hallgatták ki a két férfit, mert elegendő bizonyíték hiányában még nem számítanak gyanúsítottnak. A Vasárnapi Hírek információi szerint azonban a velük kapcsolatos nyomozás akár két hónapon belül elvezethet a gyilkosság felbujtójához.

Fenyő János, a Vico médiabirodalom elnöke és tulajsonosa három évvel ezelőtt, a gyilkosság estéjén éppen fodrászhoz készült, amikor a II. kerületi Margit utcában, a piros lámpánál várakozó Mercedesébe egy ismeretlen géppisztolysorozatot eresztett. A rendőrség szerint a körülbelül 20-25 év körüli merénylőnek, miután még a helyszín közelében megszabadult fegyverétől, kabátjától és kesztyűjétől, nyoma veszett.

Már a gyilkosság éjszakáján volt gyanúsított

Néhány héttel később megkerült a gyilkost és társait a gyilkosság helyszínére szállító fehér Mitsubishi, amely a gyilkosság előtt a Vico székház közelében parkolt. A nyomozók májusban bejelentették, hogy a merénylettel az albán Acifi Nijazit gyanúsítják. A férfit, még a gyilkosság éjszakáján a bolti sorozatgyilkos néven ismertté vált Erdélyi Nándor adta fel a hatóságoknak.

Nijazi ellen elfogatóparancsot adtak ki, de 1998. augusztus közepén önként Magyarországra jött, hogy tisztázza magát. Mivel a haj- és vérminta vizsgálata kimutatta, hogy nem tartózkodott a gyilkosság helyszínén, októberben szabadon engedték.

Továbbra is titkos a nyomozás

Azóta, egészen mostanáig nem esett szó újabb gyanúsítottakról. A nyomozás többszöri meghosszabbításának indoka az volt: a több szálon futó ügy felderítése során összegyűlt adatok ellenőrzése még több hónapot vehet igénybe. A nyomozás részletei jelenleg is titkosak, mert ahogy Kovács Lajos ezredes a lapnak elmondta, már az is éppen eléggé megnehezíti a felderítést, hogy a két személy érezhetően sejti vagy tudja, hogy összefüggésbe hozták őket a merénylettel. A nyomozás határidejét legutóbb júniusig hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség.

hirdetés
hirdetés