Bunugy

Több ezer hamis bankjegy lehet forgalomban

Főként a fiatalok nyomtatják zsebpénzük kiegészítésére

2001. 05. 22., 16:15 | Frissítve: 2001. május 23., szerda 22:34

Nem kell tartani Magyarországon a szervezett pénzhamisítástól, mivel a házilag nyomtatott pénzeket főként diákok készítik - állítják a Magyar Nemzeti Bank szakemberei. Mintegy hétezer hamis bankjegyet vontak ki 2000-ben a forgalomból, ez harmada az európai átlagnak. A legkedveltebb az ezerforintos, mert ez a legnagyobb címletű pénz, amelyen nincs hologramhatású biztonsági csík.

Az elmúlt évben Magyarországon mintegy hétezer darab hamis bankjegyet találtak és vontak ki a forgalomból. Ez még mindig az európai átlag alatt van, ahol háromszor ennyi alkalommal találtak hamis bankjegyeket. Radó Ákos, a Magyar Nemzeti Bank Emissziós Főosztályának vezetője az Indexnek elmondta, a forgalomban lévő kétszázmilló darab bankjegyhez képes ez a szám nem jelentős. A jelenleg használatos biztonsági elemeket nagyon nehéz hamísítani, mert olyan szaktudás és felszerelés szükséges hozzá, amelynek megszerzésére gyakorlatilag nincs lehetőség. A bűnözők beérik digitális fénymásolóval vagy szkennerrel és egy jobb minőségű nyomtatóval.

Leginkább az ezrest érdemes hamisítani

A hamis pénzek többsége világít UV-fény alatt
A hamis pénzek nagy részét szórakozni vágyó fiatalok készítik, akik otthoni gépük segítségével beszkennelik a bankjegyet, majd egyszerű írólapra kinyomtatva körbevágják. A hamisítás következő fokozata az, amikor speciális, optikai fehérítőt nem tartalmazó papírt szereznek be. Ez UV-fény alatt sötét marad, hasonlóan az igazi bankjegyekhez. Leginkább az ezerforintosokat hamisítják, mert ez a legnagyobb címletű bankjegy, amelyen nincs hologramhatású biztonsági csík.

A sorozatgyártásnak egy profi nyomdában nagy a veszélye, mert komoly hálózatot kell kiépíteni a hamis pénzek elpasszolására. Ha valaki lebukik, a rendőrség könnyen eljut a gyártóhoz. Ennél sokkal jövedelmezőbb bűncselekmények vannak, amelyeknél kisebb kockázattal lehet hirtelen nagy mennyiségű pénzhez jutni - vélekedik Radó Ákos.

Nehezen bizonyítható a szándékosság

Igazi bankjegyen csak a biztonsági elemek világítanak
A pénztárosok tapintásra is meg tudják állapítani egy pénzről, hogy nem eredeti. Sok helyen UV-lámpát is használnak, amely nagy biztonságot nyújt a hamis pénzek kiszűrésére. Ha valaki lebukik, az üzletnek jegyzőkönyvet kell felvennie, de az is előfordulhat, hogy rendőrt hívnak. Ilyenkor a kerületi kapitányságra kísérik be az illetőt, ahol a jegyzőkönyv felvétele után elengedik. Nyomozás a legtöbb esetben nem indul, mivel nehezen bizonyítható, hogy szándékosság történt.

A büntető törvénykönyv a pénzhamisítás mellett az előkészületet is bünteti, így az is törvénybe ütköző, ha valaki házilag beszkennel egy bankjegyet. A hamisítás kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel sújtható, az azzal való szándékos fizetésért pedig egy évet is lehet kapni. Ha valaki hamis pénzt talál pénztárcájában, azt bármelyik rendőrkapitányságon vagy a Nemzeti Bankban leadhatja.

hirdetés
hirdetés