Bunugy

Feltérképezik a lakásmaffiát

Indul a BRFK új nyomozócsoportja

2001. 05. 31., 15:28 | Frissítve: 2001. május 31., csütörtök 17:04

A BRFK Kaptár névre hallgató csoportja pénteken kezdi meg működését, hogy a fővárosi lakásmaffiát feltérképezze. A tizenhat fős nyomozógárda ingatlanokkal kapcsolatos bűnügyekben nyomoz, munkájukat több mint százharminc esettel kezdhetik el. Az elkövetők főként idősebb emberek feje felől adják el a lakásokat, és nem ritka, hogy ügyvédek is részt vesznek a csalásokban. Olyan is előfordult már, hogy a lakásmaffia a kiszemelt embereket megölte, majd elásta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár néven külön csoportot hozott létre, amelynek feladata az ingatlanokkal kapcsolatos bűnügyek felderítése lesz. Szabó Mihály, a Vizsgálati Főosztály vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a fővárosban rendkívül elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények, ahol az elkövetők öreg, magatehetetlen embereket is megcéloztak, hogy kicsalják tőlük a lakásukat, vagy tudtuk nélkül adják el fejük felől a tetőt.

Összefüggéseket keres a Kaptár

A BRFK Kaptár névre hallgató csoportja pénteken kezdi meg működését, hogy a fővárosi lakásmaffiát feltérképezze
Az elkövetői körök sokszor kapcsolatban állnak egymással, de a nyomozást végző kerületi kapitányságok ezt nem látják át. A csoport az összes folyamatban lévő ügyet megvizsgálja majd, és megkeresi a kapcsolódási pontokat személyekben és elkövetési módokban egyaránt. A Vizsgálati Főosztály alá tartozó Kaptár tizenhat fővel kezdi meg a működését pénteken. Az itt szolgálatot teljesítő rendőröket a kerületi kapitányságoktól és a BRFK más osztályairól csoportosították át.

Sári Mónika a vagyonvédelmi osztály vezetője elmondta, több mint százharminc folyamatban lévő ügy van, amellyel foglalkoznia kell az általa vezetett új csoportnak. A felderítési arány eddig kilencvenöt százalékos volt, mivel a szerződéseket aláíró ügyvédeken és közjegyzőkön keresztül könnyedén el lehetett jutni a csalókhoz.

Erőszakosság és intellektualitás

Az elkövetői körre leginkább az intellektualitás jellemző, hiszen ügyvédek is részt vesznek a csalásokban. Ahhoz, hogy fel tudják venni velük a harcot, speciális jogi képzésben részesítik a nyomozókat. A felderítéshez szükséges jogi ismereteket egyébként a Rendőrtiszti Főiskolán is tanítják.

Akire a lakásmaffia ráveti a hálóját, annak nem csak attól kell félnie, hogy elveszíti otthonát. Szabó Mihály emlékeztetett arra a múlt évi esetre, amikor a kiszemelt idősebb embereket megölték, majd elásták.

hirdetés
hirdetés