Bunugy

Júniusban áll bíróság elé Kisbandi

Többrendbeli csalással gyanúsítják

2001. 05. 25., 18:52 | Frissítve: 2001. május 25., péntek 19:51

Többrendbeli csalás miatt áll bíróság elé Lakatos András, az "alvilág pénztárosa". A Kisbandi néven elhíresült férfit Amerikából hozták haza, mert a Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Egyes hírek szerint ő volt az, aki lelépett a maffia pénzével, ami részben az olajszőkítésből származott. Ezek után, 1996 novemberében kezdődött az az alvilági leszámolássorozat, amelynek első áldozata Prisztás József volt.

Már semmi sem áll útjában annak, hogy Lakatos Andrást, azaz Kisbandit bíróság elé állítsák csalás büntette miatt. A tárgyalást június 18-ára tűzte ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A MARU-TRANS Kft. keretében nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt elsőrendű vádlottként Jenei Győző áll majd a törvényszék elé, de társai között helyet kap az "alvilág pénztárosa" is.

Lelépett a maffia pénzével?

Kisbandit 1997 szeptembere óta keresi a magyar Interpol, a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis többrendbeli csalás miatt rendelte el a körözést. Egyes hírek szerint lelépett a maffia pénzével, ami részben az olajszőkítésből származott, és ezért kezdődött 1996 novemberében az az alvilági leszámolássorozat, amelynek első áldozata Prisztás József volt. Később olyan "illusztris" alvilági szereplők is életüket vesztették a merényletek közben, mint például az Aranykéz utcai robbantás célpontja, Boross Tamás.

Az amerikai rendőrség 2000 júnisában vette őrizetbe a floridai Miamiban. A kiadatási kérelem elbírálása sokáig elhúzódott, ebben az is közrejátszott, hogy az ügyben illetékes, a kiadatást kezdeményező Igazságügyi Minisztérium nem küldte át a kiadatási eljárással kapcsolatos teljes anyagot. A floriadai bíróság így nem tudott dönteni az Államokban illegálisan tartozkodó férfi ügyében, ezért sokáig kétséges volt, hogy Magyarországra szállítják-e Lakatost, vagy egy másik, őt befogadó országba távozhat szabadon.

Kisbandi fél

Végül az amerikai hatóságok a magyar kiadatási kérelemnek helyt adtak, így februárban az Interpol Magyar Nemzeti Irodája hazaszállította őt. Kiadatása előtt az ügyvédje még abban reménykedett, hogy az amerikai bíróság nem ad ki hazájának egy gyanúsítottat, ha ott az élete veszélyben forog.

Kisbandi korábban azt mondta, hogy az orosz bűnözők elől menekült el Magyarországról. Azt állította, hogy soha nem volt az alvilág bankára, és legnagyobb sajnálatára nem voltak milliárdjai sem vállalkozóként, sem amikor elhagyta az országot. A rendőrség április elején fejezte be kihallgatását, de tagadta bűnösségét.

hirdetés
hirdetés