Bunugy

Elzárás és pénzbüntetés a randalírozó fradistákra

Futószalagon álltak a bíróság elé

2001. 05. 14., 18:05 | Frissítve: 2001. május 14., hétfő 23:42

Rendzavarás miatt kellett bíróság elé állnia öt fiatalnak a szombati UTE-Fradi meccs miatt. A bíróság száz-, ötven-, illetve negyvenezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte őket, egy esetben pedig tíz nap elzárást rótt ki a vádlottra. Emellett mindegyiküket egy évre kitiltották a sportlétesítményekből és -rendezvényekről. Fellebbezés hiányában az ítélet jogerős. További öten, szintén gyorsított eljárás keretében, kedden állnak bíróság elé.

A szurkolás sajátos értelmezéséről számolt be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az az öt fiatal, akit a hétvégi UTE-Fradi meccs előtt vettek őrizetbe. Gyorsított eljárás keretében öt tárgyaláson külön-külön adhattak számot tettükről.

Üveggel vagy üveg nélkül, de rendzavarás

Gondosan ügyeltek arcuk eltakarására
A szombati futballmérkőzés előtt a készenléti rendőrség azért emelte őket ki az Üllői úti tömegből, mert a figyelmeztetés ellenére nem hagyták el a stadion előtti területet, és sörösüvegeket dobáltak az újpesti szurkolók felé. A szabálysértési eljárás keretében a huszonéves fiatalok közül hárman nem osztották a rendőrség ezen állításait, ügyvédjük mégsem indítványozta felmentésüket.

Zs. Tibor ugyan elismerte, hogy egy sörösüveggel akarta célba venni a szurkolótábort, de állítása szerint az kicsúszott a kezéből, így a távoli célpont helyett az a rendőrök előtt csattant. Őt a bíróság százezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. T. Péter még a sörösüveg dobálását is tagadta, ő azt állította, hogy csak szurkolt, ami kiabálásban és mutogatásban merült ki. Ugyan volt nála egy dobozos sör, de miután megitta, a dobozt lerakta a földre. A tanúként idézett rendőr határozottan látta a húszéves fiú kezéből elszálló üveget, de videofelvétel nem készült róla. A bírónő ítéletében elmondta, sörösüveggel vagy anélkül, de rendzavarást követett el, ezért negyvenezer forint pénzbüntetéssel sújtja.

Egyenként álltak a bíróság elé
Feltehetőleg a rossz anyagi körülmények miatt rótt ki a bírónő ötvenezer forint büntetést F. Zsoltra, aki elismerte, hogy sörösüveget hajított az újpesti szurkolók felé, de mentségére az nem talált el senkit. B. Tamás és N. László azonban tagadta a BRFK állításait, elmondásuk szerint nem dobálóztak, csak "anyáztak". Tamás negyvenezer forintos büntetést, míg László tíz nap elzárást kapott.

A védelem: a disznók is elpusztulnak

A kirendelt ügyvéd minden esetben arra törekedett, hogy bebizonyítsa, mekkora hátrány éri a védenceit abban az esetben, ha pénzbüntetés helyett elzárásra ítélik. A munkahely elvesztésétől, a leszázalékolt anyuka ellátásáig mindent felhozott. N. Lászlónál még azt is felvetette, hogy állatkereskedésében elpusztulnak a disznók, ha az elzárás miatt nem tudja ellátni őket. A bírónő azonban minden esetben bizonyítottnak látta, hogy a fiatalok kirívóan közösségellenesen viselkedtek. A pénzbüntetés és elzárás mellett még egy évre az összes sportintézményből, illetve -rendezvényről is kitiltotta őket. Az ítélet jogerőre emelkedett, mivel senki sem kívánt fellebbezést benyújtani. További öt fiatal ügye még hátravan, ők kedden állnak a bíróság elé.

Az Index megtudta, nagy szerencséjük volt a fiataloknak, hogy szabálysértésért, nem pedig garázdaságért vagy hivatalos személy elleni erőszakért kellett bíróság elé állniuk. Túlnyomó többségben pedig azért szabnak ki pénzbüntetést elzárás helyett, mert lehetőség van a sportrendezvényekről való kitiltásra is. Ez a gyakorlatban viszont nem jelenti azt, hogy teljes biztonsággal távol tudják tartani őket a mérkőzésektől.

hirdetés
hirdetés