Bunugy

Tasnádi per: mindenki tagad

Több vádlott azt állította, szabadságot ígértek nekik, ha Tasnádi ellen tanúskodnak

2001. 05. 08., 16:48 | Frissítve: 2001. május 08., kedd 19:54

A bűnszervezet létrehozásával, irányításával és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter büntetőperében kedden a Pest Megyei Bíróságon meghallgatott öt vádlott egybehangzóan tagadta bűnösségét. A Tasnádi-per eddigi négy tárgyalási napján összesen 16 vádponttal kapcsolatban meghallgatott hét vádlott kivétel nélkül ártatlannak vallotta magát, egyúttal néhányan azt közölték, szabadságot ígértek nekik, ha Tasnádi ellen tanúskodnak.

A keddi tárgyaláson több vádlott is beszámolt arról, hogy hosszú előzetes letartóztatásának ideje alatt a Tasnádi-ügyben nyomozó Pest Megyei Rendőr-főkapitányság magas rangú tisztjei a szabadlábra bocsátással kecsegtették arra az esetre, ha terhelő vallomást tesznek Tasnádi Péterre. Ezeknél a beszélgetéseknél a vádlottak elmondása szerint ügyvéd nem volt jelen, és jegyzőkönyvek sem készültek.

"A rendőrök azóta is járják a börtönöket, és zaklatnak bizonyos személyeket azért, hogy mondjanak rám valamit. Ez egy elfogult nyomozás volt, és ezt az ügyészek is tudják" - jelentette ki a keddi tárgyaláson Tasnádi Péter.

Tasnádi felesége is ártatlannak vallja magát

Ártatlannak vallotta magát a keddi tárgyaláson Tasnádi Péter felesége, Tasnádi Judit, akit az ügyészség bűnpártolással vádol azért, mert férje több száz millió forintos adócsalással történt meggyanúsítása után 199 millió forintot vett fel egy bankból, és abból 79 millió forintot hiteltörlesztésre fordított, 120 milliót pedig elrejtett.

Tasnádi Judit a tárgyaláson hangsúlyozta: nem tudta, de ma sem gondolja, hogy a bank által kezelt pénz bűncselekményből származhatna, az ártatlanság vélelme pedig férjét is megilleti egészen a jogerős ítéletig. A hatóságok korábban már egyébként is zár alá helyeztek 225 millió forint értékű ingatlanrészt a vagyon elleni bűncselekmények gyanúja miatt - fűzte hozzá Tasnádi Judit.

Király szerint a vádirat kitaláció

Király Zoltán, aki kétrendbeli zsarolás gyanúja miatt több mint egy évet töltött előzetes letartóztatatásban, a keddi tárgyaláson kijelentette: a vádirat kitaláció, a sértetteket nem ismeri, az eljárás során is hiába kérte a hatóságokat, hogy szembesítsék velük.

László Attila, aki az ügyészség szerint többek között bűnsegédként elkövetett halált okozó testi sértéssel, zsarolással, illetve bűnszervezet tagja bűntettével vádolható, a tárgyaláson elmondta, hogy vádlott-társaihoz hasonlóan csak a vádiratból ismeri a terhére rótt bűncselekményeket. A sértettekkel soha nem találkozott, és még a vádiratban megjelölt helyszíneken sem járt.

László Attila a tárgyaláson beszélt arról is, hogy a józsefvárosi piacon dolgozott biztonsági őrként havi 30 ezer forintért, de Tasnádi Pétert csak látásból ismeri.

A 21 hónapja előzetes letartóztatásban lévő vádlott a tárgyaláson szólt arról is, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tisztjei korábban azt ígérték neki, ha Tasnádi Péterre vall, kiengedik, ám neki nincs tudomása semmiféle bűncselekményekről.

A büntetőper csütörtökön a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

hirdetés
hirdetés