Bunugy

Koordinációs csoport alakul a 'trükkös lopások' felderítésére

A megyék munkáját hangolja majd össze az ORFK

2001. 05. 17., 17:33 | Frissítve: 2001. május 17., csütörtök 18:29

Az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak az autópályákon a "trükkös lopások", melyeknél koccanást idézve kényszerítenek egy autóst megállásra, majd a slusszkulcsot megszerezve elhajtanak a járművel. Az ORFK úgy döntött, az autópályán előforduló bűncselekmények felderítésére és megakadályozására egy koordinációs csoportot hoz létre, amely a megyék munkáját hangolja majd össze. Az egységes autópálya-rendőrség tervezetét a Belügyminisztérium átdolgozásra visszaküldte, mert nincs elegendő pénz az eredeti ötlet megvalósításához.

Az autópályákon elszaporodott bűncselekmények miatt a rendőrség egy koordinációs csoportot állít fel a bűncselekmények felderítésére, megakadályozására - tájékoztatta az Indexet Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A döntés értelmében a Bűnügyi Főigazgatóság alá rendelt csoport napokon belül megkezdi a munkáját, és az autópályákkal érintett megyék nyomozásait hangolják majd össze. A megyei kapitányságoknak egy külön csoportot kell majd felállítaniuk a sztrádákon elkövetett bűncselekmények felderítésére, munkatársainak az összehangolt nyomozás érdekében jelenteniük kell majd a központnak.

A rendőrség tanácsai a "trükkös lopások" elkerülésére
Ha hátulról az autójába ütköznek, akkor kapcsolja ki a motort, vegye ki az indítókulcsot, zárja be az autót, és úgy tekintse meg az okozott kár nagyságát!

Amennyiben az elkövetők fegyverrel kényszerítik a kulcsok átadására, akkor ne tanúsítson ellenállást! Engedelmeskedjen az elkövetőknek, azonban próbáljon meg minden részletre odafigyelni! Pédául az elkövetők kinézete, az elkövetéskor használt autó típusa, színe, rendszáma. Továbbá arra is figyelni kell, hogy az elkövetők milyen nyelven beszélnek egymással, esetleges van-e akcentusuk.

Ha észleli, hogy mással történik ilyen bűncselekmény, akkor minél előbb tájékoztassa a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívó telefonszámon!

A főutakon és autópályákon az úgynevezett trükkös lopások az utóbbi időben szaporodtak el. Az elkövetők kisebb koccanást idéznek elő, hogy megállásra kényszerítsék a kiszemelt járművet. Ezt kihasználva arra kényszerítik a sofőrt, hogy adja át nekik a slusszkulcsot, majd elhajtanak a helyszínről. A trükkös lopások enyhébb változata az, amikor nem okoznak balesetet, csak menet közben segítőkészen jelzik a másik autósnak, hogy nyitva van a csomagtartója, vagy defektet kapott. Megállás után még a segítségüket is felajánlják, és a vezető figyelmének elterelésével lopják el az ülésre rakott táskákat, értékeket. Különösen a külföldiek naivságát használják ki előszeretettel, ami nem vet jó fényt Magyarországra.

A BM visszaküldte az autópálya-rendőrség tervezetét

Az egységes autópálya-rendőrség gondolata régen megfogalmazódott az ORFK szakembereinek fejében. Véleményük szerint az irányításukat nem a megyékre vagy a városi kapitányságokra kellene bízni, hanem az Országos Rendőr-főkapitányságra. A M0 körgyűrűnél ezt a feladatot a Szigetszentmiklóson működő rendőri egység látja el. A kapitányság emberei forgalomelellenőrzéseknél és kisebb balesetek utáni helyszíneléseknél segítenek. Ez közel sem olyan hatékony, mintha az ORFK által irányított, külön az autópályákra specializálódott rendőrség létezne.

Garamvölgyi László elmondta, az autópálya-rendőrség ötletét még nem vetették el, csak a Belügyminisztérium átdolgozásra visszaküldte. Mindenki egyetért abban, hogy egy speciális egységet kell létrehozni, amely az autópályák közlekedésének biztonságával és az ott elkövetett bűnügyek felderítésével, megelőzésével foglalkozik. A végleges formáról azonban még nincs döntés.

hirdetés
hirdetés