Bunugy

Kényszervallatták a fogyatékos fiút?

2001. 05. 24., 18:33 | Frissítve: 2001. május 24., csütörtök 19:53

A Nyíregyházi Városi Ügyészség ejtette a lopás vádját annak a roma fiatalembernek az ügyében, akit a Táncsics Vadásztársaság tiszadobi vadászházába történt betöréssel gyanúsítottak. A rendőrség a születésétől fogva szellemi fogyatékos fiút egy bejelentés után, szülői felügyelet nélkül hallgatta ki a 15 ezer forint értékű lopás miatt. A fiatalembert elmondása szerint a rendőrök megverték, és a kezét fogva íratták alá a beismerő vallomást. Az ügyészségi nyomozóhivatal ismeretlen tettesek ellen eljárást indított a kihallgatás körülményeinek tisztázására.

Tavaly szeptemberében a Tiszadob külterületén lévő vadászházba betörtek, és elloptak egy szőnyeget, egy függönyt, evőeszközöket és tányérokat, 15 ezer forintnyi kárt okozva a Táncsics Vadásztársaságnak. Az eset után csaknem két hónappal egy bejelentés alapján hallgatott ki a tiszadobi rendőrség egy születésétől fogva szellemi fogyatékos fiatalembert, úgy hogy édesanyját nem engedték be a szobába. A 21 éves fiú később azt mondta, hogy a rendőrök megverték, és úgy íratták vele a beismerő vallomását, hogy fogták a kezét.

A család új tárgyalást kért

A Nyíregyházi Városi Bíróságon ezután tárgyalás mellőzésével hoztak végzést, amely szerint a fiatalembert két évre próbára bocsátották, mivel a bíró úgy ítélte meg, hogy a büntetés célja így is elérhető. A család ekkor kereste meg a tiszadobi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, amely a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult. A jogvédő szervezet segítségével a család új tárgyalást kért. Ezen az ügyészség már ejtette a vádat, mert nem találta elégségesnek a rendőrségi bizonyítékokat. Így a Nyíregyházi Városi Bíróság csütörtöki újabb ítéletében felmentette a lopással vádolt fiatalembert.

Ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást

Ezzel párhuzamosan ismeretlen tettesek ellen ügyészségi eljárás indult a tiszadobi rendőrőrsön lefolytatott kihallgatás körülményei miatt, arra irányulva: volt-e kényszervallatás. A család ügyvédje a Roma Sajtóközpontnak elmondta, az elmeorvosi véleményből az derül ki, hogy a súlyosan fogyatékos fiút úgy megviselték a történtek, hogy azóta nem áll szóba idegenekkel, és a saját otthonán kívül sehol sem nem mer székre ülni, mert attól fél, hogy ekkor újra bántják.

hirdetés
hirdetés