Bunugy

Fákat döntött ki a viharos szél

Személyi sérülés sehol nem történt, ám az anyagi kár jelentős

2001. 06. 04., 20:00 | Frissítve: 2001. június 04., hétfő 20:13

Az országban 150 alkalommal hívták ki a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt. A legtöbb bejelentés Budapestről érkezett. A vihar dél körül volt a legerősebb, az éjszaka már valamivel csendesebb lesz.

Az országban több helyen fákat döntött ki, ágakat tört le, tetőcserepeket mozdított el a viharos szél hétfőn, a tűzoltókat kora délutánig 130 ilyen esethez riasztották - mondta el az MTI-nek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese.

A legtöbb riasztás Budapestről érkezett, ahol este 6 óráig már hatvan, a viharos széllel kapcsolatos eseményhez riasztották a tűzoltókat - mondta el az MTI-nek Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője.

Az esetek többségében fák dőltek ki, de számos épület is károsodott.

A XIII. kerületi Dagály utca egyik házának külső homlokzata bomlott le, a nyolcadik és a kilencedik emelet magasságából több négyzetméternyi vakolat a járdára, illetve a parkoló autókra zuhant.

A VI. kerület Hunyadi tér 3. szám alatt, egy négyszintes régi bérház tetejéről a szél lefújt egy kéményt, ami megrongálta a tetőszerkezetet is. A sérült, életveszélyes részeket a tűzoltók kötélbiztosítás mellett, alpinista felszerelések és emelőkosár segítségével távolították el.

Személyi sérülés sehol nem történt, ám az anyagi kár jelentős.

Mint Varga László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek elmondta: a mérőállomások adati szerint a legnagyobb széllökések a 60-90 kilométer/órát is elérték.

A viharos szél a Szeged-Budapest-Győr vonalon, 50-100 kilométer szélességben jellemezte az ország időjárását.

Az OMSZ munkatársa szerint a szél dél körül volt a legerősebb, az éjszaka folyamán már csendesedni fog.

hirdetés
hirdetés