Magyar katona is megsérült egy afganisztáni robbantásban

2008.10.27. 10:35
Öngyilkos merénylő robbanásától sérült meg könnyebben egy magyar katona Afganisztánban, amikor Puli-Humriban merényletet hajtottak végre egy rendőrőrsön. A robbanásban ketten meghaltak.

Egy tálib öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn egy rendőrőrsön az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban ketten meghaltak, és hatan megsebesült - közölték az afgán hatóságok.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a robbanásban egy magyar katona is könnyebben megsérült. Puli-Humriban működik a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tábora.

A magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot egy ISAF katonai delegáció látogatta meg. A program részeként a delegációt a magyar katonák elkísérték a városi rendőr-parancsnokságra, ahol a vendégek a helyi rendőrök képzési körülményeiről tájékozódtak, áll a HM közleményében.

Az épület udvarán éppen az afgán rendőrök kiképzésével foglalkozó, nemzetközi csoport (Police Mentoring Team) dolgozott, amelynek nincs magyar résztvevője. A rendőr-parancsnokság udvarán ekkor következett be a robbanás, melyet az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően egy álcázott öngyilkos merénylő okozott.

A robbanásban a kiképző csoport két tagja életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett. A delegációt kísérő magyar katonák közül egy könnyebben megsérült, őt a PRT táborban ellátták, majd a másik sérülttel együtt további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították. A sérült magyar katona hozzátartozóit értesítették.

A rendőregyenruhát viselő merénylő akkor hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, amikor afgán tisztviselők éppen amerikai katonákkal folytattak megbeszélést a rendőrőrs épületében a helyi rendőrkiképzési programról, közölte az MTI.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok képviselője telefonon közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy a mozgalom egyik tagja hajtotta végre a támadást. 

Július 12-én a 32 éves Nemes Krisztián tűzszerész vesztette életét az afganisztáni magyar tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben.

Június 10-én Kovács Gyula tűzszerész halt meg, aki Baglán várostól nem messze próbált hatástalanítani egy robbanószerkezetet. Mindketten a Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlegének voltak a tagjai.