Nem bioterrorizmus okozta a floridai lépfenét

2001.10.05. 22:39
Lépfenét diagnosztizáltak egy 63 éves floridai férfinél. A biológiai fegyverként használt, anthrax néven is ismert baktérium azonban a hatóságok szerint elszigetelt esetként bukkant fel, és semmilyen módon nem köthető a biológiai terrorizmushoz.
Az anthraxbaktériumok
Kritikus állapotban van az a 63 éves floridai férfi, akin lépfenét diagnosztizáltak. Floridában 1974 óta nem bukkant fel a lépfene, más néven anthrax. Mivel a baktériumot biológiai fegyverekben is használják, felmerült, hogy az esetnek köze van a terrorizmushoz.

A Florida állambeli Lantanában történt megbetegedés körülményeit vizsgálja az FBI. Egyelőre semmi jelét nem találták annak, hogy ebben az esetben terroristák okozták volna a fertőzést. A férfi egy vidéki túra után betegedett meg, s maga jelentkezett be a kórházba.

Anthrax
Az anthrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által, vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.