Üzemzavar egy szlovén atomerőműben

2008.06.04. 20:17
Leállították a krsko-i atomerőművet, mert a hűtővízrendszer meghibásodott. A cseheknél kezelési hiba történt, az ukránoknál viszont nem volt semmi.

Európai Bizottság szerdán közleményben tudtatta, hogy a Szlovénia dél-nyugati részén működő Krsko atomerőmű hűtővízrendszerében helyi idő idő szerint 17óra 38 perckor meghibásodás történt. A szlovén-horvát határ közelében álló erőmű biztonsági berendezése azonnal működésbe lépett, a reaktort leállították.

Az üzemzavarról Szlovénia hatóságai értesítették az Európai Bizottságot az ECURIE információs rendszer keretében, amely továbbadta a hírt a tagállamoknak. A brüsszeli tájékoztatás szerint a szlovéniai atomerőműben szerda este nem észleltek radioaktív szivárgást.

A híresztelésekkel ellentétben, Ukrajnában és Csehországban viszont nem történt atomerőmű-katasztrófa, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: a híresztelések alapja, hogy szerdán Csehországban, a Dukovany-i atomerőműben kezelési hiba miatt a biztonsági rendszer leállította az elektromos áramtermelést. A lakosság nem került veszélybe, csupán az áramellátásban okozott problémát a leállás. A szakemberek kedden estére elhárították a hibát, a termelés újraindult, az áramellátás is helyre állt.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy nem történt az emberekre veszélyes baleset, ezt a Magyarország számos pontján felállított sugárzásérzékelők is alátámasztják. Ha valamelyik környező vagy közeli országban atomkatasztrófa történt volna, a műszerek jeleznék ezt. Az álhír kedden Bács-Kiskun megyében terjedt a lakosság körében, szerdán már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is átszivárgott, tette hozzá a szóvivő, aki határozottan cáfolta az esetet.

Pánikra semmi ok

Sem Szlovénia, sem Magyarország lakosságára nem jelentett veszélyt a szlovéniai Krsko atomerőművében történt meghibásodás, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: az OKF a szlovén társszervtől kapott tájékoztatást az esetről. Egy úgynevezett nem jelentésköteles meghibásodás történt az atomerőműben, a hűtőcső hibásodott meg. A hibát kijavították, a lakosságra és Magyarországra nem jelentett veszélyt - tette hozzá.