Azt hitték, megszűnt Belgium

2006.12.14. 17:06
Megdöbbent belgák milliói meredtek szerda este az állami televízió híradójára. A műsorban élő bejelentkezésben közölték, hogy a flamandok kikiáltották függetlenségüket. A bejátszás valójában egy vitaindító volt. A belga közélet felháborodott az ízléstelen kísérleten.

Hatalmas felháborodás és hitetlenség fogadta Belgiumban az ország feloszlásának a hírét, jelentette az AFP. Az RTBF állami televízió szerda esti híradójában jelentették be, hogy az ország flamand része kikiáltotta függetlenségét. A hírt élőnek tűnő bejelentkezés követte, amin az látszott, hogy az új határokon leállítják a villamosokat. A tévében több politikus is üdvözölte, illetve elítélte a flamand parlament egyoldalú döntését.

Bedőltek

Valójában persze csak egy televíziós vitaműsor bevezetője volt a híradás. A vitában a kétnyelvű ország megosztottsága volt a téma. A műsor elején ugyan felbukkant egy figyelmeztető felirat, de az meg félreérthető volt. "Lehet, hogy ez mégsem elképzelt" - szólt a szöveg, Rene Magritte híres festményére, az Ez nem pipára utalva. Fél órával a műsor kezdete után a kulturális minisztérium követelésére már kiírták, hogy Belgium megszűnése a képzelet szüleménye.

Ennek ellenére a televízió sms-felmérése szerint a nézők 89 százaléka elhitte a tréfát, hat százalékuk azután is, hogy a tévé beismerte, nem igaz a hír.

Izléstelennek tartják

Az ország megszünésének híre hatalmas pánikot keltett, írja az AFP. Az RBTF telefonközpontjába több ezer aggódó hívás érkezett. Jellemző, hogy a Le Soir című napilap csütörtökön a "Belgium meghalt a múlt éjjel" főcímmel jelent meg.

"Ez nagyon rossz, nagyon izléstelen utánzása Orson Wellesnek" - nyilatkozta a nemzeti hírügynökségnek Guy Verhofstadt miniszterelnök szóvivője. "A jelen helyzetben nagy felelőtlenség egy köztelevízió részéről, hogy valódi újságírókon keresztül az ország feloszlását jelentik be" - mondta.

A vallon Szocialista Párt elnöke, Elio di Rupo is felháborodott. "Most, amikor az országunkat megrázták a szeparatista törekvések, antiszociális elhitetni az emberekkel, hogy a flamandok a függetlenségre szavaztak" - nyilatkozta az AFP-nek.