2024. június 29. 18:00 ÉLŐ
Svájc 0
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Utcai zavargások Belgrádban

2008.07.29. 21:33
Tüntetést szervezett kedd estére Belgrádba a Szerb Radikális Párt Radovan Karadzsics letartóztatása ellen, azonban a vártnál sokkal kevesebb ember jelent meg a rendezvényen. Utcai zavargások törtek ki, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget. A szerb televíziók adásaiban nyomon követhető megmozdulások sokkal lanyhábbak, mint a februári, az amerikai és a horvát nagykövetség felgyújtásához vezető tiltakozás.

Tüntetést tartottak kedden este Belgrádban Radovan Karadzsics elfogása ellen, de a megmozduláson a vártnál jóval kevesebben vettek részt. A tiltakozó akciót a Szerb Radikális Párt hirdette meg, amely a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének letartóztatása óta naponta tüntetéseket tart Belgrádban. Először békésnek tűnt a megmozdulás, de tíz óra után futballhuligánok utcai randalírozásába kezdtek és összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be.

Miközben a fő szervező radikálisok alelnöke, Tomislav Nikolic a beszédét tartotta, bő félszáz - a szerb médiában navijaci (szurkoló) néven emlegetett - fiatal tombolni kezdett. Az esemény biztosítására kivezényelt rendőrök követték őket, nem támadtak rájuk, csupán védekeztek, ha bántani akarták őket. A késő esti belgrádi híradások szerint húsz könnyű sérültet kellett ellátni, akik közül nem tudni, hogy hány volt a rendőr, és hány a randalírozó. A késő esti szerb tévéadásokban még azt lehetett látni, hogy Belgrád különböző részein fiatalokból álló csoportok gyülekeznek, és farkasszemet néznek a rendőrökkel.

A keddre "Össz-szerb Gyűlés" néven meghirdetett rendezvényre több tízezer embert vártak az ország minden részéből. A valóságban ennél jóval kevesebben gyűltek össze Belgrád központjában, a Köztársaság téren. A rendőrség 15 ezer főre becsülte a megjelentek számát.

A megmozduláson annak ellenére sem jelentek meg tömegesen, hogy a szervezőket támogatásáról biztosította a Vojislav Kostunica volt miniszterelnök vezette Szerbiai Demokrata Párt és a vele szoros szövetséget alkotó Új Szerbia párt is. Ennek elnöke, Velimir Ilic volt miniszter feliratkozott a rendezvény szónokai közé.

A Szerb Radikális Párt köszöntőjét Aleksandar Vucic főtitkár mondta el a tüntetőknek. „Köszönöm, hogy be tudjuk bizonyítani, Szerbia nem halt meg, bár Boris Tadic megpróbálta megölni. Rablók és banditák uralják Szerbiát. Harcolni fogunk Szerbiáért, Szerbia szabad lesz!” – idézte beszédét a CNN.

A rendezvény jelentős késéssel kezdődött, mivel a kijelölt időpontra alig pár ezer ember gyűlt csak össze. Belgrádban fokozott rendőri készültség volt érvényben, a szervező radikálisok is kétezer rendezőt vezényeltek ki, hogy megelőzzék az indulatok elszabadulását saját megmozdulásukon.

Az idegesség oka egyértelműen az a 60 ezer fős februári tüntetés volt, amelyet a - részben a mai koalíciót alkotó erőkből álló - kormány szervezett Koszovó függetlensége ellen. Akkor - miközben Vojislav Kostunica kormányfő és az Új Szerbiát irányító Velimir Ilic több tízezer ember előtt szónokolt - felheccelt tüntetők felgyújtották az amerikai és a horvát nagykövetséget, megtámadták a kanadai és a török diplomáciai képviseletet, és feldúltak két McDonald's-éttermet, valamint több belvárosi üzletet. Miközben a televíziós állomások egyenesben közvetítették az erőszakossá vált tüntetést, a rendőrség sehol sem volt, illetve csak a rombolás végén lépett akcióba.

Ez okozhatta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség kedden a megszokottnál két órával korábban, délután háromkor bezárt. Előtte egy közleményt is kiadott, melyben figyelmeztette a szerb fővárosban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy az esti órákban kerüljék el Belgrád központját, mivel a Radovan Karadzsics miatti, békésnek meghirdetett demonstráció utcai randalírozásba és erőszakba torkollhat.