Az excár nyerte a bolgár választásokat

2001.06.18. 08:40
II. Simeon volt cár pártja fölényesen nyerte a bulgáriai parlamenti választásokat. A bolgár Választási Bizottság hétfő hajnalban kiadott közleménye szerint a leadott szavazatok 99 százalékának összesítése után II. Simeon a szavazatok 45 százalékát mondhatja magáénak. A volt cár választási szövetsége több szavazatot kapott, mint az utána következő két párt együtt. Simeon mindössze két hónappal ezelőtt alapított saját pártot. Egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepet vállal majd a volt cár, aki már azt is kijelentette, hogy támogatná a monarchia restaurációját.
A leadott szavazatok 99 százalékának összesítése után II. Simeon volt bolgár cár Nemzeti Mozgalma a szavazatok 45 százalékát mondhatja magáénak, így fölényes győzelmet aratott a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokon.

II. Simeon
A Központi Választási Bizottság hétfőn kiadott jelentése szerint a volt cár választási szövetsége több szavazatot kapott, mint az utána következő két párt együtt: az Ivan Kosztov leköszönő kormányfő vezette jobbközép Demokratikus Erők Szövetsége (DESZ) a voksok 18,26 százalékát, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 17,36 százalékát, a török kisebbség Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért elnevezésű mozgalma pedig 6,73 százalékát kapta. A választáson a részvétel 66,7 százalékos volt.

II. Simeon környezetéből és Kosztovhoz közeli forrásokból egyaránt a volt cár pártjának és a leköszönő jobboldali kormánypártnak a lehetséges koalíciójára utaló hírek érkeztek - idézi az MTI az AFP-t. II. Simeon is arról beszélt vasárnap esti sajtóértekezletén, hogy hajlandó koalícióra lépni minden olyan erővel, amely egyetért az ő Nemzeti Mozgalmával a NATO-tagság, a korrupció elleni harc és a gazdasági növekedés kérdéseiben.

Simeon új a bolgár politikában

A cár mindössze kilencéves volt, amikor a kommunista hatalomátvétel után trónját maga mögött hagyva menekülni kellett Bulgáriából. A Madridban sikeres üzletemberként tevékenykedő Simeon idén tért vissza hazájába, és egyből politizálni is kezdett. Az alkotmánybíróság ugyan megtiltotta neki, hogy megpályázza a köztársasági elnökséget, a cár áprilisban politikai pártot alapított II. Simeon Nemzeti Mozgalma néven.

A párt részben a jelenlegi középjobb koalícióból kivált politikusokból áll, Simeon pedig nemcsak királyi személyével, de 800 napon belüli életszínvonal-emelkedésre tett ígéretével is sikeresen felkeltette a választók érdeklődését. Kritikusai szerint azonban a volt cár egyszerű populista, és üres ígéretekkel operál. A párt egyébként úgy indult a választásokon, hogy Simeon, némi homályban hagyva saját szerepét, még csak nem is volt jelölt. Még nem tudni, hogy pontosan mit fog csinálni az új kormányban, és a cár már azt is többször kijelentette, hogy jobban ínyére volna az alkotmányos monarchia, mint a köztársaság. Hangoztatta azonban, hogy célja nem a trón visszaszerzése, hanem a gazdaság fellendítése.

A gazdasági stabilizáció elkedvetlenítette a lakosságot

Bulgáriában legutóbb 1997-ben tartottak (előrehozott) parlamenti választást, amelyen a Demokratikus Erők Szövetsége abszolút többséget szerzett. Az ennek nyomán megalakult Kosztov-kormány volt az első kabinet, amely 1990 óta teljes hivatali idejét kitöltötte. Bár a Kosztov-kormány stabilizálta a gazdaságot, leszorította az inflációt, és meghívást kapott az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, a lakosság vajmi keveset érzékelt ezekből az eredményekből: a munkanélküliségi ráta meg mindig 18 százalékos, és az egy főre jutó éves jövedelem mindössze 1500 dollárt tesz ki.