A brit parlament támogatja Blairt

2003.03.18. 23:59
A képviselők 412 szavazattal 149 ellenében úgy döntöttek, hogy minden szükséges eszköz alkalmazásával el kell érni Irak lefegyverzését.
A brit alsóház kedden este hozott döntésével Blair miniszterelnök, és így a háború mellé állt. A képviselők többsége a rendkívüli ülésen először elvetette a miniszterelnök pártja, a Munkáspárt soraiból érkezett háború ellenes indítványt, amely nem látott megfelelő indokot a katonai beavatkozásra.

Ezt követően a kormány indítványáról voksoltak, amely az ENSZ BT újabb határozata nélkül is utat enged a Szaddam Husszein elmozdítását célzó beavatkozásnak.

Az első indítványt, amely szerint nincsenek meg az indokok a háború indítására, 217 képviselő támogatta, 396-en viszont ellene szavaztak. Az indítvány benyújtói a dpa-val azt közölték, hogy akár 139 munkáspárti képviselő is melléjük állt.

Ezt követően a képviselők a kormány indítványáról döntöttek, miszerint minden szükséges eszköz alkalmazásával el kell érni Irak lefegyverzését. Az alsóház 412 szavazattal 149 ellenében úgy döntött, hogy csatlakozik a háború mellett kiálló Tony Blair miniszterelnökhöz.

A történelminek számító rendkívüli ülésen Blair kifejezte "szenvedélyes meggyőződését" miszerint helyes a kijelölt irány. Ezen hozzáállás elleni tiltakozásul a Munkáspárt frakcióvezetője, Robin Cook után kedden egy államtitkár és egy miniszter is lemondott.