Bud Spencer Berlusconi képviselőjeként indul a választásokon

2005.02.13. 12:10
A hetvenöt éves Bud Spencer a Forza Italia (Hajrá Olaszország), Silvio Berlusconi kormányfő pártja képviseletében indul az olasz fővárost övező tartomány, Lazio önkormányzati választási listáján.

Bud Spencer eddig is rendszeresen megjelent az Forza Italia (FI) gyűlésein, ahol az első sorokban üldögélt, csakúgy mint a médiamágnás kormányfő számos más színész híve - a pátrendezvényekről beszámoló híradósok nagy örömére. A La Stampa című torinói napilap vasárnapi tudósítása szerint viszont most vállalta a pártlistán való szereplést.

Beszervezte


Berlusconi médiaszakértői ujjonganak, hiszen Piedone leporolt filmjei ma is sokkal több tévénézőt vonzanak, mint a vadonatúj olasz tévésorozatok, legalább három-négymilliós nézettségre számíthatnak. Berlusconi döntése az olasz népi hős választási bevetéséről sok szavazatot hozhat nekik Lazióban. Állítólag Berlusconi többször is vendégül látta vacsorára az Olaszország-szerte kedvelt színészt.

Az április eleji önkormányzati választások kampányában Piedone Francesco Storace kormányzó oldalán fog megjelenni a jobboldali pártszövetség reklámklipjében.

Menő üzletember

Bud Spencer, alias Carlo Pedersoli, a hetvenes évek olasz makaróni-westernfilmjeinek ökölcsapásait osztogató, nápolyi születésű hőse a noszogatás ellenére sokáig ellenkezett, de végül beleegyezett a belpolitikai szereplésbe. Mostanában szinte minden idejét visszaemlékezései megírásának szenteli, és a még inkább meghízott és lelassult, ősz szakállú filmcsillag csak néha énekel az olasz tévé vasárnapi matiné-műsoraiban. Különben jól menő vállalkozásai vannak, Olaszországban légi taxikat üzemeltet, és Bud Food néven gyorsétterem-hálózatot működtet, amelyben kizárólag olasz ételeket kínál.

Bud Spencer élete

#alt# 1929. október 31-én született Nápolyban Carlo Pedersoli néven, és már világra jöttekor súlyosabb volt az átlagnál, hat kilót nyomott. Jómódú családba született, de a Pedersoli-család tönkre ment, amikor kikötői vasgyáruk előtt felrobbant egy ott horgonyzó hajó. A gyermek Carlo csak nyolcévesen kezdett úszni az egyik helyi sportklubban. Érettségi után a római egyetem kémia szakán folytatta tanulmányait, de hamar abbahagyta, mert a család Dél-Amerikába költözött. A fiatal Carlo mindössze két évet töltött hazájától távol, 1948-ban már ismét Itáliában volt.

1948-ban megnyerte az olasz bajnokságot mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett, egy percen belüli idővel. Ugyanebben az évben - már mint az olasz vízilabda válogatott tagja - Európa-bajnok lett, az 1952-es Helsinki olimpián pedig ezüstérmet nyert a csapat. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.

Amikor 1967-ben súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán a későbbi gyakori partnerrel és jó baráttal Terence Hillel. A legenda szerint vezetéknevét Spencer Tracy iránti tiszteletből vette fel, a Budweiser pedig kedvenc sörmárkája. A híres bunyós páros vígjátékok sokaságában szórakoztatta ezután a nézőket: Az ördög jobb és bal keze (1971), Különben dühbe jövünk (1973), És megint dühbe jövünk (1978), Kincs, ami nincs (1981), Szuperhekusok (1985).

Bud Spencer szólókarrierje is sikeres volt. Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek a behemót, jólelkű, de kemény öklű nápolyi zsaruról. Komolyabb témájú filmekben is megállta a helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől - elhízása miatt - nem forgat csihipuhi filmeket, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként osztja az igazságot (Extralarge, Professzor Clementi). Forrás: MTI