Szlovák politikusok az NBH-ra mutogatnak

2008.11.07. 10:53
A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint a magyar titkosszolgálat provokációja vezetett a dunaszerdahelyi botrányhoz. Dusan Caplovic szerint az MSZP is szélsőséges, de Orbán Viktor hatalomra jutásától különösen tart.

Dusan Caplocic szlovák miniszterelnök-helyettes a Plus jeden den című szlovák lappal osztotta meg gyanakvásait a dunaszerdahelyi botránnyal kapcsolatban. Szombaton a városban tartott futballmérkőzésen a szlovák rendőrök brutálisan rátámadtak a magyar többségű város focicsapatának szurkolóira, akik között több Magyarországról érkezett drukker is volt. Caplovic maga is ott volt a mérkőzésen, ami után a magyar kormány magyarázatot követelt a pozsonyi kormánytól.



Caplovic csatlakozott a magyarokat rendszeresen pocskondiázó Jan Slota véleményéhez, aki szerint a magyar titkosszolgálat provokációja állt a háttérben. "A szélsőségesen nacionalista magyar csoportok fellépései bizonyítják, hogy mindent pontosan megrendeztek"- mondta Caplovic. Szerinte a szlovák rendőrök beavatkozása indokolt volt. Okfejtése szerint a botrányhoz vezető lavinát az indította, hogy elterjedt a később valótlannak bizonyult "kitalált hír", miszerint meghalt a meccsről mentőhelikopterrel elszállított fiú. Mint mondta, az ilyen hírre a magyarországi szélsőségeseknek volt szükségük.



Caplovic szidta a Magyar Koalíció Pártja tavaly megválasztott elnökét, Csáky Pált, aki szélsőséges irányba terelte szerinte a szlovákiai magyar pártot.

Caplovic elmondta a véleményét a magyarországi politikusokról is:   "Úgy gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormánnyal megoldhatók a problémák, de félek, ha Orbánék kerülnek hatalomra, a kölcsönös párbeszéd bonyolultabbá válik". Majd hozzátette: "A magyar szocialisták is szélsőségesek" de a mindent ultimátummal megoldani próbáló ellenzék nyomása alatt állnak, s az ilyen ultimátumokra a Gyurcsány-kormány Caplovic szerint "mindig vevő volt".