Elégedettség és kritika Csehországban

2002.12.14. 22:19
A cseh miniszterelnök elégedett, és kiemelte kedvező mezőgazdasági megállapodásokat, az ellenzék azonban nem lelkesedik a kialkudott csatlakozási feltételekért.
Elégedett az Európai Unió koppenhágai csúcsértekezletének eredményével a cseh kormányfő. Míg Vladimír Spidla úgy véli, hogy Prágának sikerült kedvező csatlakozási feltételeket kiharcolnia, az ellenzék szerint nincs minek örülni. - Meggyőződésem, hogy a pozitívumok messze meghaladják a negatívumokat, tehát azt, amit nem sikerült keresztülvinnünk - jelentette ki a kormányfő abban az interjúban, amelyet szombaton este adott a közszolgálati Cseh Televíziónak. - A tárgyalások rendkívül kemények voltak, senki semmit sem kapott ajándékba - ismerte el Spidla.

A cseh küldöttség pénteken Koppenhágában - így tartják számon Prágában - utolsóként zárta le a csatlakozási tárgyalásokat, több követelését érvényesítette, s Prága végül is 183 millió euróval kap többet Brüsszeltől, mint azt az EU eredetileg javasolta.

Spidla visszautasította a cseh mezőgazdasági termelők bírálatát, akik szerint Koppenhága a cseh agrárium számára "fekete péntekként" íródik be a történelembe. - Ez nem reális. A cseh mezőgazdasági termelők igen jó színvonalúak, de az uniós támogatások nélkül tönkremennének, mert nem lennének versenyképesek a piacon. Most az uniós gazdák támogatásának 55 százalékát fogják kapni az első évben is, ami komoly versenytárssá teszi őket - szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a jövő év júniusára tervezett népszavazáson a cseh lakosság többsége támogatni fogja az ország uniós csatlakozását. A két ellenzéki párt viszont kevésbé tartja kedvezőnek a Koppenhágában elért eredményt. - Nincs minek örülni, mert okosabb tárgyalási taktikával ennél jobb eredményt is el lehetett volna érni - jelentette ki Václav Klaus volt kormányfő és képviselőházi elnök, aki szerint Brüsszel nem kezelte egyenrangúként a jelölteket. Miroslav Ransdorf, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke óvatosságra intett. - Az eredmény se nem jó, se nem rossz. Ez van. Most az a nagy kérdés, hogy ezzel az alappal hogyan tudunk majd élni. S ez az unió jelenlegi helyzetében nem lesz könnyű - nyilatkozta Ransdorf.