Daróczi: Aránytalan az orosz fegyveres fellépés

2008.08.12. 15:29
Magyarország kiáll Grúzia területi integritása, szuverenitása és nemzetközileg elismert, a konfliktus kirobbanása előtti határának tiszteletben tartása mellett, jelentette ki a magyar kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kiemelte: megítélésünk szerint az orosz fegyveres fellépés mind mértékét, mind földrajzi kiterjedését tekintve aránytalan volt.

A magyar kormány üdvözöli a korábban bejelentett grúz békekötési szándékot és a béketerv aláírását, valamint az orosz elnöki hivatal bejelentését is a katonai akciók leállításáról, tette hozzá a szóvivő. Mint fogalmazott: a kabinet reméli, hogy ez lehetővé teszi a tárgyalásos rendezés azonnali megkezdését.

A szóvivő szerint Magyarország aggodalommal figyeli a grúziai eseményeket, amelyek hatással lehetnek az egész kaukázusi régióra, fenyegetve a nemzetközi békét és biztonságot. A jelenlegi legfontosabb célkitűzés minden fegyveres összecsapás és harci cselekmény azonnali és teljes körű megszüntetése, mondta Daróczi Dávid.

A kormánynak meggyőződése, hogy a rendezés csak tárgyalás és a nemzetközi közösség bevonása útján lehetséges. A kormányszóvivő kiemelte: Göncz Kinga külügyminiszter, szabadságát megszakítva, részt vesz az Európai Uniós tagországok külügyminisztereinek augusztus 13-ára, szerdára összehívott értekezletén.

Ezen kívül a NATO- és uniós nagyköveteink is visszatértek állomáshelyükre, tette hozzá Daróczi Dávid. Göncz Kinga kezdeményezte, hogy a helyzet súlyosságával és a veszteségek mértékével arányosan a kormány szerdai ülésén hozzon döntést azonnali humanitárius segítség nyújtásáról.

A külügyminiszter az Unió tagországainak szerdai külügyminiszteri értekezletén javaslatot kíván tenni a háború okozta károk helyreállítását célzó rekonstrukciós erőfeszítésekre - mondta Daróczi Dávid. A Külügyminisztérium jelenlegi ismeretei szerint Grúziában másfél tucatnyi magyar állampolgár - civilek és nemzetközi szervezetek alkalmazásában állók - tartózkodik.

A Fidesz elítéli Oroszországot

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség mélységesen elítéli Oroszország katonai fellépését Grúziában és a szomszédos szakadár területeken, amely több okból is kimeríti a katonai agresszió fogalmát: - Oroszország Dél-Oszétián kívüli grúz területeket is támad, ezzel nyíltan megsérti Grúzia szuverenitását és területi integritását; - aránytalan erőt alkalmaz, miközben fellépését humanitárius beavatkozásként igyekszik igazolni; - célja Grúzia működőképességének megbénítása, gazdasági, infrastrukturális, közigazgatási működésének ellehetetlenítése. Moszkva fellépésének alig burkolt szándéka a grúz vezetés távozásának kikényszerítése, amely az elmúlt években komoly nyitást hajtott végre az Európai Unió és a NATO irányában, és célul tűzte ki Grúzia euroatlanti integrációját. Európa számára különösen aggasztó, hogy Oroszország szisztematikusan rombolja Grúzia energetikai infrastruktúráját, és ezzel veszélyezteti a Közép-Ázsiából Európába tartó alternatív energetikai útvonalak kiépítését is. A fentieket figyelembe véve, a Fidesz támogatja azokat az európai uniós és nemzetközi felhívásokat, amelyek Oroszországot felszólítják Grúzia szuverenitásának, területi integritásának és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartására, továbbá a katonai erő alkalmazásának azonnali beszüntetésére.