A francia külügyminiszter agysebész barátja utazott Kim Dzsongilhez

2008.10.28. 20:51
Egy francia lap szerint Bernard Kouchner francia külügyminiszter barátja, Francois-Xavier Roux utazott Észak-Koreába Kim Dzsongil kezelésére. Roux az aneurizmák és az agydaganatok szakértője, és állítólag nem először jár az országban.

A Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt operáló agysebész Bernard Kouchner francia külügyminiszter jóbarátja, közölte szerdán a Le Point francia lap. Francois-Xavier Roux-t a diktátor fia kereste meg személyesen.

A japán állami televízió hétfőn közölte, Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil észak-koreai vezető legidősebb fia a múlt héten Párizsban személyesen kereste fel a francia agysebészt, hogy felkérje apja megoperálására. Francois-Xavier Roux már pénteken útnak indult Phenjanba. Az orvos kollégái a Le Point francia újságnak megerősítették, valóban külföldön van az aneurizmák és az agydaganatok szakértője, de arról nem nyilatkoztak, hogy milyen ügyben van távol.

Az újság szerint Roux Bernard Kouchner külügyminiszter régi jóbarátja. A diplomata egyébként maga is orvos, és egyebek mellett az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű segélyszervezet társalapítója.

Egy magas rangú francia diplomata az AFP hírügynökségnek kedden kijelentette, hogy az orvos magánúton van, és Párizs semmilyen formában nem vesz részt az észak-koreai vezető kezelésében. Roux állítólag nem először jár az ázsiai országban, úgy tudni, Phenjan kérésére augusztusban is volt ott.

Éppen augusztusra becsülték japán és dél-koreai források Kim Dzsongil állítólagos agyvérzésének dátumát. A vezető egészségi állapota azután lett beszédtéma, hogy Kim nem jelent meg hazája egyik fontos, szeptember eleji ünnepségén. Phenjan azóta többször is cáfolta a hírt, ugyanakkor amerikai és szöuli források biztosra veszik, hogy még mindig Kim Dzsongil Észak-Korea teljhatalmú vezetője.