Világ vallásai, egyesüljetek!

2000.08.29. 12:18
Az ENSZ égisze alatt New Yorkban gyűltek össze a világ vallási vezetői augusztus 28. és 31. között. A Millennium Világbéke Találkozón a szervezők igénye szerint a békéről kellene tárgyalni. A találkozóról hiányzik a dalai láma, aki Kína lobbizása miatt nem vehet részt a történelmi találkozón.

Színes sokadalom gyűlt össze
Színes forgatagnak látja a CNN tudósítója a New York-i csúcstalálkozóra összegyűlteket: turbánok, sáfrányszínű ruhák, madártollas hajdíszek vagy hosszú, fekete csuhák. A világ vallásainak vezetői azt vizsgálják négy napon keresztül, hogy mi módon képes az egyház támogatni az ENSZ béketeremtési céljait. A találkozó mintegy beharangozója az ENSZ 55. közgyűlésének, melyre idén szeptember 5. és 8. között kerül sor, és a "millenniumi" jelzővel látják el.

,,Alapkérdésünk: milyen szerepet tölt be a vallás konfliktusok elcsendesítésében vagy súlyosbításában, tud-e döntő szerepet vállalni a béketeremtő folyamatokban?" - fogalmazott Bawa Jain, a konferencia főtitkára. A béketárgyalások mellett a szervezők egy állandó vallási tanácsot szeretnének megalakítani, mely az ENSZ tanácsadó szervezete lenne vitás ügyekben.

Kínos témákról tárgyalnak

A harvardi hittantanszék tanára, David Little reménye szerint a világ vallási vezetői régóta kerülgetett, kínos témákat boncolgatnak a találkozón, de ennál fontosabb, hogy politikai döntést hoznak arról, hogy ki lesz az ENSZ megalakuló tanácsadó testületének tagja, és mi lesz annak fő feladata.

,,Minden megoldást kipróbálunk, míg békét nem teremthetünk" - nyilatkozta az erithreai püspök, Zekariai Yohannes, aki etiópiai társaival szeretne a két ország közti konfliktusról tárgyalni. ,,A béke nagyon drága nekünk" - mondta Ohiah Kamaruzaman, malájföldi muzulmán tanár. ,,Egy összejövetel nem elég arra, hogy békét teremtsünk. De minden alkalmat ki kell használnunk!"

A dalai lámát nem hívták meg

A dalai láma nem jelenhetett meg
A találkozó nagy hiányzója, a 15 különböző hit szellemi vezetője, a dalai láma. Irodája szerint a kínai kormány nyomásgyakorlása miatt nem hívták meg a tibeti buddhizmus vezetőjét a találkozóra. A CNN-nek adott interjúban a dalai láma elmondta: reméli, komoly témákról tárgyalnak majd a csúcstalálkozó résztvevői. ,,Úgy érzem, informális, igaz, őszinte beszédre van szükség. Gyakorlatiasnak kell lenniük."

Desmond Tutu, a béke Nobel-díjas dél-afrikai érsek levele szerint az ENSZ ,,engedett Kína nyomásának". Ha a feltételezés valós, akkor ez ,,komoly csorbát ejt az ENSZ becsületén, és aláássa a csúcstalálkozó hitelességét."

A kínai kormány küldöttsége buddhista, keresztény, muszlim, valamint taoista papokat küldött a találkozóra, míg a dalai láma magas rangú delegációval képviselteti magát. Vatikánt Francis bíboros képviseli, a találkozón jelen van Abdullah Salaih al-Obaida, a muzulmán világliga főtitkára, Israel Meir Lau, izrael főrabbija, és Mustafa Ceric, Bosznia főmuftija.

Kína versus dalai láma
Kína 1951-ban foglalta el Tibetet, a tibetiek jogainak megsértése széles nemzetközi visszhangot váltott ki. Kína nem hajlandó elismerni a dalai lámát, aki 1959-ben egy véres felkelés után hagyta el a régiót. Kína oly mértékben ,,haragszik" a dalai lámára, hogy augusztus 29-én kínai vámhivatalnokok - nemzetközi diplomáciai botrányt is megkockáztatva - több tízezer példányát foglalták le egy Bill Clintonról szóló könyvnek, mert az tartalmazott egy, a lámával közös képet. A mindenkori dalai láma ugyanis nem csak vallási, hanem világi vezetője is Tibetnek.