EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Capital Research: nyerésre áll a Fidesz, erősödnek a kis pártok

Befolyásolhatja a részvételt, hogy a szavazás előtt két nappal fejeződik be a tanév

2004. 06. 01., 16:07 | Frissítve: 2004. június 01., kedd 16:57

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 44, az MSZP 36, az SZDSZ 10, míg az MDF a szavazatok 8 százalékára számíthat a Capital Research friss felmérése szerint. A választók 57 százaléka ígéri biztosra részvételét az európai parlamenti választáson. A végeredményt módosíthatja, hogy a bizonytalan szavazók 41 százaléka az utolsó két napon dönt arról, hogy kire szavaz.

A szavazás előtt két nappal fejeződik be a tanítás

A Capital Research közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek majdnem háromötöde (57 százalék) ígéri biztosra részvételét a június 13-i európai parlamenti választáson. Valamivel több mint tizedük (13 százalék) nyilatkozott úgy, hogy semmiképpen sem venne részt a választáson. A részvételt nagy mértékben befolyásolhatja, hogy a június 13-i választás előtt két nappal ér véget az iskolai tanév, ami sokakat utazásra csábíthat.

Leginkább "elszánt" szavazónak az idősebbek (elsősorban az 50-59 éves korosztály), a magas iskolai végzettségűek, ezen belül pedig az MSZP szavazói bizonyultak. Bizonytalanabbak e tekintetben az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a falun élők, valamint az MDF és kisebb részben az SZDSZ szavazótábora.

A támogatottságot illetően május végén a Fidesz egyértelműen vezet. A teljes választókorú népesség 37 százaléka, a biztos pártválasztók 44 százaléka a Schmitt Pál vezette Fidesz listára adná le voksát. Az MSZP Kovács László által vezetett listájára a választókorúak 25 százaléka, a biztos pártválasztók 36 százaléka szavazna.

Orbán előtérbe került, az MSZP még nem kampányol

A Capital Research elemzése szerint a múlt havi kutatásukhoz képest nőtt a Fidesz előnye, hiszen akkor fej-fej mellett, 40 százalék körül állt a két nagy párt. A közvéleménykutató úgy véli, a Fidesz jelenlegi előnyéhez nagyban hozzájárulhatott, hogy az elmúlt hetekben Orbán Viktor személye újra előtérbe került a Fidesz kampányában, ugyanakkor az MSZP a mérésig nem kezdett erőteljesebb kampányba.

A múlt hónaphoz hasonlóan a két kis párt ismét eléri a bejutáshoz szükséges küszöböt, sőt alaposan túlteljesíti azt. Az SZDSZ-re a biztos pártválasztók 10 százaléka, az MDF-re pedig 8 százaléka szavazna.

Módszertan
Az adatfelvétel standard kérdőívvel, kérdezőbiztosok segítségével, telefonon keresztül történt május 26 és 28-a között. A teljes minta 1000 főt tett ki. A mintába 18 éves vagy ennél idősebb személyek kerülhettek be az ország egész területén. A Capital Research a listák népszerűségét a párt és listavezető személyének együttes említése segítségével mérte.
hirdetés
N;