EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Egymilliós alapfizetést kaphatnak az EP-képviselők

A parlament előtt fekvő javaslat rendezné az összeférhetetlenségi szabályokat is

2004. 06. 15., 13:17 | Frissítve: 2004. július 12., hétfő 10:14

A főtisztviselők fizetéséhez kötné a magyar EP-képviselők javadalmazását rendező törvénytervezet. A hétfőn elfogadadandó szabályozás szerint bruttó 1.072.500 forint lenne az alapilletmény, de ehhez nyelvenként akár 214 ezer forintos plusz pénz is jár.

A magyar főtisztviselők alapilletményének két és félszeresét kapnák díjazásként a magyar EP-képviselők egy, az országgyűlés előtt fekvő, a jelek szerint konszenzusos törvényjavaslat alapján. Ez jelenleg bruttó 1.072.500 forint. A nyelvvizsgálval rendelkezők e felett pótdíjat is kaphatnak. Egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 214 ezer 500 forint, egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért pedig plusz 128 ezer forint jár.

"A hatályos hazai jogszabályok szerint EP-képviselővé válásom miatt nem kellene lemondanom a magyar országgyűlési mandátumról" - nyilatkozta Szájer József az Indexnek arra utalva, hogy a jelenlegi törvények nem rendezik egyértelműen az összeférhetetlenség feloldásának részleteit.

A fideszes politikus elmondta, hogy Magyarországra jelenleg egy uniós szabályozás vonatkozik, amely csak a nemzeti és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségét mondja ki, ugyanakkor ennek feloldásának a részleteit nem szabályozza.

Az Országgyűlés sajtóirodáján az Index érdeklődésére elmondták, hogy az alkotmányügyi bizottság benyújtotta az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvényjavaslatot, amely egyebek közt azt is kimondja, hogy országgyűlési képviselő nem lehet az Európai Parlament tagja.

A javaslatot a parlament integrációs bizottsága kedden egyhangúlag támogatta, és - Szájer József elmondása szerint - a végső szavazáskor, a kétharmados támogatottsághoz szükséges ellenzéki voksokra is számítani lehet majd.

A törvényjavaslat tárgyalása és zárószavazása - a házszabálytól való eltéréssel - jövő hétfőn történhet meg. Képviselői összeférhetetlenség miatt hat MSZP-s, ugyanennyi fideszes és egy szabad demokrata képviselőnek kell lemondania. Miniszteri posztja miatt az MSZP listáján szereplő Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter is megvált posztjától.

Összeférhetetlenségi okok
Az Európai Parlament képviselője nem lehet többek közt az EU más tagállama kormányának tagja, köztársasági elnök, országgyűlési képviselő, közigazgatási, politikai, vagy helyettes államtitkár, az Alkotmánybíróság tagja, ombudsman, bíró, vagy ügyész. Az európai parlamenti képviselőnek - az összeférhetetlenség kimondásától számított 60 napon belül köteles az összeférhetetlenség okait megszüntetni.Az előterjesztés szabályozza az európai parlamenti képviselők tiszteletdíját is, ami a főtisztviselői alapilletmény két és félszeresét, plusz egyéb juttatásokat jelent.
hirdetés
N;