EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

A népakaratig és tovább

2004. 06. 14., 09:42 | Frissítve: 2004. június 14., hétfő 15:36

Visszafogottan fogalmazó Philip, elégedett MSZP-szavazók, perspektívába helyező pártelnökök. Az Index riportere vasárnap este a két nagy párt választási főhadiszállásán járt.

Este nyolckor, amikor megérkezem, alig harminc ember sörözget vagy beszélget a szemerkélő esőben a Pollack Mihály téren, a Folk Color nevű formáció pedig belevág egy moldvai népdalba:

"Adjon Isten mind jobbat, mind jobbat,
Ne csak mindig a rosszat, a rosszat.
Mitöl félünk mentsen meg, mentsen meg,
Amit várunk legyen meg, legyen meg."

Odabenn még profánabb, de azért bizakodó a hangulat. Vagy száz vendég, újságíró és politikus közél, szocializál és dolgozik. De mindenhol megy a bennfentes pletyka.

Tekintse meg képeinket!
"Hallottad? ... nyolcból nyolcat! Mi? Az cool szoci kerület volt - lelkendezik a telefonba egy sajtóbelépős. De Navracsics úr beszélgetőkörében is röpködnek a százalékok. "Benne van a levegőben" - fejtegeti egy médium.

"Már olyan eredményeket mondanak, hogy nem akarom elhinni" - ül le inkább meccset nézni az emeleti teremben egy idős úr.

Odakinn továbbra is szolíd unalom uralkodik egészen addig, amíg az angol-francia meccs szünetében Rákay Philip a száz fős közönségnek is megsúgja: "Nagyon bíztató az eddigi eredmény, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam", ma este még "akár utcabálra is okunk lehet".

Vastaps-kísérletek a Köztársaság téren

Tíz óra előtt tíz perccel az MSZP-székházban az újságírók unott arccal hallgatják, amint Mandur László az egyik tévécsatornán viccesen megpróbálja kiforgatni Orbán Viktor mondatát, hogy "aki otthon marad, az az MSZP-re szavaz".

"Hogy 13 százalékot ránk verjenek! Az 400 ezer szavazat!" - próbálja feldolgozni pár perccel később az eredményt egy ifjú szocialista hölgy, akit többekkel az a megtiszteltetés ért, hogy háttér lehet Kovács László és Medgyessy Péter sajtótájékoztatójához.

Gyorsan kiderül, hogy rosszul látja a dolgokat. Szoros eredmény született, hiszen csak egyetlen mandátumon múlt, hogy az ellenzék és a kormánypártok nem 12-12-es döntetlennel végeztek. "A békétlenséget szítók nem szereztek többséget az európai stílusú kampányt folytatókkal szemben" - helyezi megfelelő perspektívába az eseményeket Kovács László. A szocialisták azonban azt szeretnék, álljon helyre az ország nyugalma. Ők elfogadják az eredményt, nem követelnek újraszámlálást, nem vonulnak utcára, nem zárnak le hidakat.

A terembe zsúfolódott két tucatnyi pártember vastaps-kísérlettel jutalmazza a pártelnököt.

Mandur Lászlót még nem lehetett komolyan venni, de Medgyessy Péter hamarosan világossá teszi, nem is annyira viccnek szánják "a nem szavazó MSZP-szavazót". "Az MSZP szavazói nem voltak elég motiváltak, ami érthető, mert úgy gondolják, a kormány jól végzi munkáját" - adja meg a lélektani magyarázatot a miniszterelnök.

Ami a tanulságot illeti, Medgyessy Péterben megerősödött az elhatározás, hogy a reformok kérdésében előre kell mennie, és folytatnia kell az igazságtalanságok 2002-ben megkezdett csökkentését is. A verseny ideje azonban most lejárt, az együttműködésé következik. És ő ezt mondta már az eredmények előtt is.

Mire elül az előzőnél meggyőzőbbnek szánt vastaps, és összeáll a csoportkép az EP-képviselőkkel, már taxira várva a politikusok sofőrjeinek szakmai helyzetértékelését hallgatom: "A Fidesz megin' jól mozgósított".

A népakaratig és tovább

Kár volt rohanni. Orbán Viktor negyed tizenkettőig csiszolgatta, mit mondjon euforikus közönségének, mely átlagosan minden második mondatát kitörő lelkesedéssel díjazta. (Még az olyanokat is, hogy a nyugdíjasoknál meghallgatásra talált kérésük, hogy ne üljenek fel többé semmiféle ígérgetésnek.)

Klikk a képre!
Ebből a nagyon nagy győzelemből az következik, fejtegette a pártelnök, hogy a tisztelt kormánynak meg kell hallania az emberek szavát, és meg kell valósítania a nemzeti petícióban foglaltakat. A magyar nép ugyanis e fölséges választási diadallal hangsúlyt adott a petíciónak. "Magyarországon demokrácia van, még ha időnként fogyatékosnak érezzük is, és a demokrácia arról ismerszik meg, hogy a többség akaratával szemben nem lehet kormányozni."

Orbán Viktornak legalább olyan vad elképzelései voltak a távolmaradókról, mint MSZP-s kollégáinak: "A következő alkalommal számítunk azokra az emberekre is, akikben ma akkora a reménytelenség, akik olyan nehéz körülmények között élnek, hogy most egyetlen voks erejéig sem akarták kivenni a döntésből a részüket."

De a Fidesz a szövetséggé alakulással nemcsak a fenséges népakarat, hanem talán már egyenesen a mennyei atya kegyeibe is beférközött. "Mindannyian megtapasztalhattuk az elmúlt két esztendőben, hogy a jól végzett munka meghozza gyümölcsét. Aki kér, láthattuk, az kap, aki keres, az talál, a zörgetőknek pedig megnyittatik. Lehet, hogy nem azonnal, de a kellő időben, feltéve, hogy továbbra is hiszünk a szeret és az összefogás erejében."

1500 ember nem valami nagy tömeg, de elég ahhoz, hogy egy politikust elragadjon a hübrisz. Orbán Viktor például, talán a felé áradó nagyobb fokú szeretet hatására, odakinn tíz perc alatt eljutott odáig, hogy a 2006-os győzelmet félig már be is söpörték. "Feltéve, hogy az újságírók nem hallják, azt mondhatom, ezzel a győzelemmel a 2006-os választás első fordulóját lényegében megnyertük." - lelkesítette búcsúzóul nem kevéssé lelkes közönségét. És Máté Péter Hazám című dalára ki is tört az utcabál.

hirdetés
N;