EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Mámoros győztesek, szomorú MSZP

2004. 06. 14., 00:02 | Frissítve: 2004. június 14., hétfő 01:37

"Mindannyian vegyünk fel néha egy piros-fehér-zöld mackót" - szólította összefogásra az Európai Parlamentbe jutott pártokat Schmitt Pál. Orbán már a 2006-os választás első fordulójának megnyerését is meglátta az EP-választási győzelemben. Az SZDSZ liberális áttörésről beszélt, Dávid Ibolya diadalmasan kiáltott fel az eredmények hallatán. Kovács László szerint kormányzó pártként nem is buktak nagyot.

Schmitt Pál
Klikk a képre!
"A Fidesz a legnagyobb magyar párt az EP-ben, ez felelősséggel tölt el" - jelentette ki Schmitt Pál a Fidesz tizenkét megszerzett mandátumát értékelve. Mint mondta, minél hamarabb találkozót kezdeményez riválisaival, hogy megállapodjanak abban a nemzeti minimumban, amit a parlamentben képviselni kívánnak. "Mindannyian vegyünk fel néha egy piros-fehér-zöld mackót" - viccelődött Schmitt Pál.

Az eredményeket Szájer József is nagy győzelemnek értékelte a Fidesz és az Európai Néppárt szempontjából egyaránt: "Őket kell megnyernünk, hogy a tizenötmillió magyar érdekeit képviseljék." A szavazóknak és a segítőknek hálálkodó Schmitt óriási sikerként értékelte, hogy a Fidesz egymaga több szavazatot szerzett, mint a kormánykoalíció két pártja.

Már a 2006-os sikert ünneplik

Orbán Viktor szerint a mai választási győzelemből az következik, hogy a kormánynak végre kell hajtania a nemzeti petícióban foglaltakat. A törvényjavaslatok parlamenti tárgyalásán a Fidesz elnöke hivatkozni fog a mai választási győzelemre, "hiszen az emberek nem kívánják, hogy a dolgok úgy folytatódjanak, ahogy eddig".

"Ha most parlamenti választások lettek volna, akkor a Fidesz kétharmados többséget szerzett volna" - jelentette ki a sajtó képviselőinek. Tájékoztatója után a Pollack Mihály téren összegyűlteket is köszöntötte. "Ezzel a mai fényes győzelemmel a 2006-os választások első fordulóját megnyertük" - lelkesítette rajongótáborát az exkormányfő.
Bővebben>>

A kormányzáshoz képest nem is rossz

Kovács László
Fotó: Földes András
Az uniós kormányokhoz képest jól teljesített az MSZP, mondta az eredmények ismeretében Kovács László. A szocialisták 34,3 százalékos eredménnyel kilenc mandátumhoz jutottak. "Nem kaptak több mandátumot a békétlenségre szítók" - jelentette ki.

Medgyessy szerint a szocialista szavazók távolmaradtak, "mert látják, hogy a kormány teszi a dolgát", ezért nem is voltak motiváltak. A szavazás eredményét biztatásnak vette, hogy a kormány keményebben dolgozzon.
Bővebben>>

Liberális áttörés

Igazi sikert a két kisebb parlamenti pártnak hozott az EP-választás. A szavazatok 7,33 százalékának megszerzését Kuncze Gábor "liberális áttörés"-nek nevezte. "Az EP-választás olyan, mint egy pontos közvéleménykutatás, a jövő héten is az MSZP-SZDSZ koalíció irányítja az országot" - értékelte a kormánykoalíció összesített kudarcát

"Szép este, nagy ünnep" - vallott érzéseiről a párt listavezetője, Demszky Gábor. A főpolgármester gratulált a Fidesznek és az egy mandátumot szerző MDF-nek. Véleménye szerint a választások eredményeként újra van erős liberális párt.
Bővebben>>

"Megvan!"

"Megvan!" - nyitotta eufórikus hangnemben sajtótájékoztatóját Dávid Ibolya. Az MDF elnöke elsőként a győztes Fidesznek gratulált, majd jelezte, hogy igazoltnak látja a különállást. "Barátaim, ez még csak a kezdet" - mondta, hozzátéve, hogy az igazi megmérettetés a 2006-os választáson lesz.
Bővebben>>

hirdetés
N;