EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

'Ha van jobboldali szomszédja, vegye rá, hogy hagyjon otthon még egy embert'

SZDSZ kampányzáró a Hajógyári-szigeten, sörrel, virslivel

2004. 06. 10., 21:36 | Frissítve: 2004. június 11., péntek 08:35

Demszky Gábor szerint egy szabad demokrata mandátum elfogadható, kettő jó, három pedig csodálatos, nagyszerű eredmény lenne. Szent-Iványi István pedig úgy vélte, a vasárnapi szavazáson "a józan ész el fogja utasítani a szembeállító, megosztó politikát". A liberálisok sörrel, virslivel, Sziámival és a Besh o Drommal fejezték be a kampányt.

Fedőnevek

A liberálisok európai parlamenti listáját vezető Demszky Gábor közölte: elfogadható eredmény az lenne, ha egy SZDSZ-es képviselő kerülne ki az Európai Parlamentbe. Budapest főpolgármestere szerint két mandátum jó, három pedig "csodálatos, nagyszerű" eredménynek számítana.

Tekintse meg a képeket!
Demszky Gábor beszédében rövid áttekintést adott az SZDSZ történetéről és eredményeiről, majd ezek közt említve élete legboldogabb napjának nevezte az uniós csatlakozást. A listavezető bepillantást engedett a párt sodródásainak okaiba is, amelyek közt azt emelte ki, hogy a liberális megnevezés helyett különböző "fedőneveket" aggattak magukra, olyanokat például mint a szabadelvű, a radikális rendszerváltók, vagy a szociálliberális.

"Elég a politikai bujócskából"

"Össze-vissza beszéltünk, de soha nem hazudtunk" - közölte, megjegyezve: egyik hibájuk az volt, hogy mindig a többi párthoz hasonlították magukat, mint mondta, "túl sokat törődtünk riválisainkkal, keveset foglalkoztunk szavazóinkkal".

"Elég volt a politikai bújócskából" - mutatott rá a töréspontot hozó, a párt megalakulásának 15. évfordulóján tartott rendezvényen kimondott "mi vagyunk a magyar liberális párt" jelmondatra utalva. Ehhez kapcsolódva közölte, hogy az SZDSZ újra érdekes párttá vált a liberális szavazók számára.

Sör, virsli, Sziámi
A szabad demokraták kampányzárója igazi majális-hangulatot hozott a fülledt Events Hallba és annak Duna-parti teraszára. Az idősebbek az ismert politikusok kezét rázva kívántak sikereket a liberálisoknak, az ifjabbak közül többen pedig autogramokat vadásztak. A politikai beszédek alatt és a zenés programokkal kitöltött szünetekben a kertben felállított napellenzők árnyékában falatozhattak virslit és kolbászt, illetve ihattak sört azok, akik már betéve tudták a liberális alapelveket és a választási üzeneteket.

A rendezvényen - amelyen körülbelül ezer-ezerötszáz szimpatizáns jelent meg - a Sziámi adott koncertet, amelyet a székeken ülő és a ritmusokra bólogató hallgatóság előtt néhány gyermek tánca kísért. Később a Besh o Drom gondoskodott a hangulatról.

Az Events Hall az SZDSZ mostani és korábbi választási plakátjaival volt feldíszítve, a szünetekben pedig több kivetítőn és plazmatévén a kampányfilmeket játszották. A kampányzárón vezető szabad demokrata politikusok, az SZDSZ-es miniszterek, és többek közt Somló Tamás, valamint Görgey Gábor, a Medgyessy-kormány korábbi kulturális minisztere vegyült a liberális szimpatizánsokkal.

"A liberális ne legyen szitokszó"

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szavazásra buzdított és mindenkit arra kért, hogy "ha van jobboldali szomszédja, vegye rá, hogy hagyjon otthon még egy embert." Szavai szerint, ha a párt jól szerepel, akkor a liberális politika erőteljesebben lesz jelen a kormányzati munkában is, mint mondta, figyelni fognak a szavazók szavára. A kisebbik kormánypárt elnöke megjegyezte, hogy az SZDSZ kampányának célja az volt, hogy megszakítsák azt a rendkívül rossz gyakorlatot, amely szerint a liberális szitokszónak számít, a liberalizmus pedig egy elutasítandó eszmerendszerré vált.

"Azt akartuk, hogy ez egyszer és mindenkorra szűnjön meg" - fogalmazott, hozzátéve: azt akarták, hogy a liberalizmus legyen a harmadik politikai erő a magyar politikai közéletben. Kijelentette: ezt a céljukat elérték. A liberális értékeket felsorolva fontosnak nevezte annak tudatosítását, hogy különböző kérdésekre van a másik kettőtől eltérő, liberális válasz is.

Az SZDSZ elnöke közölte: tudatosan döntöttek a pozitív kampány mellett, ugyanakkor soha nem féltek a vitáktól sem. Kitért arra is, hogy az SZDSZ 1988-tól kezdve az európai újraegyesítést tűzte ki célul és ezt "nem anyagi kérdésnek tekintették".

A józan ész

Szent-Iványi István, a lista második helyen lévő jelöltje közölte: a felmérések szerint az európai liberálisok az eddigi eredményeknél jobbra, 10 százalék feletti támogatottságra számíthatnak és ezáltal meg tudják őrizni a mérleg nyelve funkciót. A szabad demokrata politikus szerint a vasárnapi szavazáson "a józan ész el fogja utasítani a szembeállító, megosztó politikát".

hirdetés
N;