2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

14 éve nem végeztek ki ilyen kevés embert az Egyesült Államokban

2008.12.11. 08:27
1976, a halálbüntetés újbóli bevezetése óta a legkevesebb halálos ítélet született idén az Egyesült Államokban. A kivégzések száma is tizennégy éves mélyponton van.

1994-ben végeztek ki utoljára olyan kevés embert az Egyesült Államokban, mint az idén, jelentette a CNN. A Halálbüntetés Tájékoztatási Központ (DPIC) adatai szerint idén összesen 37 kivégzés volt, ezek közel fele Texasban. A konzervatív déli államokon kívül csak Ohióban végeztek ki elítélteket, összesen kettőt.

Halálos ítéletekből is szokatlanul kevés született idén, összesen 111. Ez a legkevesebb a halálbüntetés 1976-os újbóli bevezetése óta, írja a CNN.

A kivégzések alacsony száma javarészt annak köszönhető, hogy az év első négy hónapjában a Legfelsőbb Bíróság de facto moratóriumot hirdetett arra az időre, amíg a halálos méreginjekciók alkotmányosságát vizsgálta. Áprilisi ítéletében a testület végül úgy döntött, hogy a méreginjekciós kivégzés nem sérti az amerikai alkotmány szokatlan és kegyetlen büntetést tíltó passzusát.

A moratóriumot az ítélet után, májusban oldották fel, a várakozásokkal ellentétben azonban a kivégzések száma nemhogy nem emelkedett, de csökkent az előző évhez viszonyítva. A DPIC vezérigazgatója, Richard Dieter szerint ennek oka, "hogy a bíróságok, a törvényhozások és a közvélemény egyre szkeptikusabb a halálbüntetéssel szemben, részben a hibás ítéletek, a nem megfelelő jogi képviselet, a költségek és a rendszer igazsgágosságába vetett hit megingása miatt".

Jelenleg 36 amerikai államban törvényes a halálbüntetés, bár Nebraskában éppen vita folyik arról, hogy eltöröljék-e. Az állam legfelsőbb bírósága ugyanis szokatlannak és kegyetlennek minősítette az akasztást, az állam választott halálbüntetési formáját.