Már az oroszok is beszállhattak a grúz-oszét harcokba

2008.08.08. 06:59
Csütörtök este fegyveres konfliktus robbant ki Grúzia és a szakadár Dél-Oszétia között. A grúz erők péntekre körülzárták az oszét fővárost, Chinvalit, majd délután három órás tűzszünetet ajánlottak, hogy a civilek elhagyhassák az ostromlott várost. A konfliktusba Oroszország bármelyik pillanatban beavatkozhat, egyes hírek szerint ezt már meg is tette.

Grúzia addig folytatja a hadműveleteit Dél-Oszétiában, amíg nem sikerül tartós békét elérnie, közölte pénteken Tbilisziben Lado Gurgenidze grúz kormányfő. A politikus újságíróknak hangoztatta: "amint sikerül elérni a tartós békét, utána párbeszéd és békés tárgyalások útján kell tovább lépni" a rendezésben. Péntek délután a grúz kormány három órás tűzszünetet ajánlott az oszétoknak, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostromlott fővárost, Chinvalit.

Képek Chinvaliból

Helyszíni beszámolók szerint a grúz hadsereg már bevonult Chinvaliba. Szemtanúk szerint a grúz tankok épületeket lőnek a városban, a még ellenálló dél-oszét alakulatok aknavetőkkel lövik a páncélosokat.

Az orosz törvényhozás felsőházának elnöke, Szergej Mironov időközben már azzal fenyegetőzött, hogy az orosz parlament elismerheti Dél-Oszétia függetlenségét. A BBC helyszíni értesülései szerint orosz csapatok érkeztek Dél-Oszétiába.

A grúz indoklás szerint azért indítottak katonai akciót, mert megelégelték a dél-oszét szakadárok egyre szaporodó támadásait. A konfliktusban a legnagyobb veszélyt Oroszország beavatkozása jelentheti - Moszkva, bár hivatalosan nem ismeri el a szakadár államokat, míg Grúzia területi egységét igen, a dél-oszét és abház szakadároknak is állampolgárságot adott, így állampolgárai védelmére hivatkozva bármikor beavatkozhat a harcokba.

A kis piros foltért harcolnak.

A legfrissebb hírek szerint ez már meg is történt, grúz források szerint a grúz hadsereg lelőtt egy orosz vadászgépet - igaz, az orosz védelmi minisztérium tagadja az incidenst. Korábban Mikhail Szakasvili grúz elnök állította, hogy orosz vadászgépek grúz területeket bombáztak, ezt azonban független források egyelőre nem erősítették meg.

Grúz offenzíva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteki rendkívüli tanácskozásán nem tudott megállapodni az orosz javaslatról. Oroszország - amely Koszovó függetlenedése után az abház és a dél-oszét szakadár államok esetében hasonló megoldásra utalgatott - mindkét oldalt az erő alkalmazásának elítélésére szólította volna. Grúzia ENSZ-nagykövete szerint a tervezet egyoldalúra sikeredett - például szó sincs benne az oroszok aktív szerepéről, pedig Moszkva támogatása nélkül a szakadárok aligha tarthatnák magukat.

Az oroszok szerepére utal az is, hogy a grúz védelmi minisztérium szerint pénteken orosz harci gépek grúz területeket bombáztak. Ez összhangban áll azzal, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök pénteken kijelentette: a Dél-Osztétia elleni grúz agresszió válaszlépéseket fog kiváltani Oroszország részéről.

Képek a grúziai konfliktusról

A grúz erők pénteken hajnalban harckocsi-támadást indítottak Chinvali, Dél-Oszétia fővárosa ellen, közölte az Interfax moszkvai hírügynökség Eduard Kokojtit, a szakadár grúziai tartomány vezetőjét idézve. Dél-oszét források szerint a támadásnak 15 civil is áldozatául esett. A grúz csapatok előzőleg bekerítették a várost, miután a grúz kormány úgy döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában.

A helyszínről érkező beszámolók szerint heves harcok zajlanak a térségben, a grúzok nagy erővel támadnak, miután tüzérségükkel lőtték Chinvalit. A francia hírügynökség Chinvali környékén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon erős robbanások dörejei hallatszottak a dél-oszét főváros felől, mégpedig 20-30 másodpercenként. Sota Utiasvili, a grúz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor tévesnek nevezte az Interfax hírét. Szerinte a grúz erők még nem tértek be a városba. Elmondta, hogy heves harcokba bocsátkoztak két, teherautókból álló gépkocsioszloppal, amely Oroszország felől Dél-Oszétiába érkezett és igyekszik elérni Chinvalit. "Időt akarunk adni a polgári személyeknek, hogy elhagyják a várost".

Dél-Oszétia térképe. A fehérrel jelölt terület dél-oszét, a csíkos 2007. óta grúz fennhatóság alá tartozik. A szürke csíkos területen hozta létre Grúzia az oszét tartományt, amit Grúziához lojális oszét vezetők irányítanak.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint a grúzok légicsapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A tábornok azt mondta, hogy öt Szu-25-ös harci gép is részt vett a támadásban.

A legfrissebb hírek szerint a grúz erők az orosz békefenntartók laktanyája ellen is támadást indítottak. A Reuters grúz belügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette: legalább tíz békefenntartó és civil halt meg eddig az erős tűzérségi harccal járó összecsapásokban.

A főváros irányába egy grúz harckocsioszlop halad, amelyet gyalogság támogat. A város központjában több épület lángban áll. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban, állítja a dél-oszét tájékoztatási bizottság. Az Itar-Taszsz orosz hírügynökség jelentése szerint Chinvalitól öt kilométerre délre több mint kétezer grúz katona gyűlt össze, és körülbelül harminc tüzérségi ágyút valamint több gránátvetőt állítottak fel a főváros elleni támadáshoz.

Eduard Kokojti, Dél-Oszétia elnöke

Elfajult a helyzet

A grúziai és a dél-oszétiai biztonsági erők tagjai az elmúlt időszakban szórványos összecsapásokat vívtak a közös határvidéken. Az incidensekért mindkét oldal a másik felet okolta.

Csütörtökön már heves összecsapások alakultak ki a szakadár tartományban, amelyekben a hatóságok közlése szerint 23 ember sebesült meg. Grúzia csütörtök éjszaka indított támadást szakadár tartománya, Dél-Oszétia ellen. Hírügynökségi jelentések szerint az éjszaka a grúz állások felől nehézfegyverek és aknavetők okozta robbanások dörejei hallatszottak.

Oroszországból és Abháziából több száz önkéntes indult Grúzia különváló tartománya felé, hogy csatlakozzon a szeparatistákhoz. A harcok kiújulásának hírére Grúza másik szakadár területe, Abházia azt is közölte: Dél-Oszétia segítségére siet. Az abház tartományi vezér, Szergej Bagaps körülbelül ezer abház önkéntesről beszélt. Azt mondta, az embereket nem tudják leállítani, megakadályozni abban, hogy Dél-Oszétiába menjenek.

Moszkva békét akar

Az orosz külügyminisztérium pénteken kora reggel bejelentette, hogy Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő a Vesztyi-24 hírtelevízióban olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet.

Dél-Oszétia fővárosa

Egy korábbi hír szerint Grúzia és a belőle kiválni akaró Dél-Oszétia képviselői is találkoznak egymással pénteken, hogy a harcok után tárgyaljanak. Erről még a csütörtök éjszakai összecsapások után egyeztek meg, azzal, hogy tűzszünetet léptetnek életbe a pénteki találkozóig.

Dél-Oszétia 1991-ben jelentette be elszakadási szándékát Grúziától: ezt követően heves harcok robbantak ki a térségben. Az összetűzésekben ezrek haltak meg, és több százezer grúzt űztek el otthonaikból. A csaknem 60 ezer lakost számláló területen 1992 óta szolgálnak békefenntartó erők.